В случай, че Европа се откаже от руския газ, синьото гориво ще бъде пренасочено към Китай, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

"Ние имам достатъчно възможности, достатъчно газ, който можем да насочим както на запад, така и на изток. Ако допуснем най-лошото, чисто теоретично, газът, който трябва да бъде отправен към Европа, може да бъде отправен към Китай", заяви Медведев в интервю за Bloomberg.

"Всяка страна или група от страни, в това число и ЕС, има право да диверсифицира доставките си. Ние обаче не придаваме на това особено значение, защото кой знае каква алтернатива на руския газ няма. Русия, като най-мощната в енергийно отношение страна, може да доставя газ не само за Европа, но и за Азия. Нас това ни устройва".

По-рано Медведев заяви, че Москва иска да си сътрудничи с всички региони в енергийния сектор. "За Русия са важни всички нейни партньори – и азиатски, и европейски. На никого не сме отказали. На никого няма да кажем "не. Имаме достатъчно ресурси. Дялът на Русия в световната енергетиката е около 20%".