Близо 1.6 млн. души са засегнати от най-тежките наводнения от един век насам в Сърбия и Босна.

Около 1000 доброволци подсилваха диги в Белград по река Сава. Някои копаят на ръка, пълнят чували с пясък. Други ги струпваха на най-уязвимите места по 12-километровото протежение на река Сава в столицата, която до момента е пощадена от наводненията.

Кметът на Белград Синиша Мали уточни, че над 300 000 чувала с пясък са били струпани по бреговете на Сава в столицата. "За момента положението е под контрол", уточни той. В Босна и Херцеговина една четвърт от населението е засегната от наводненията, а един млн. души нямат питейна вода. Щетите са огромни. Това заяви босненският министър на външните работи Златко Лагумджия. Броят на жителите на Босна е 3.8 млн. души. Министърът направи сравнение с войната от 1992-95, при която загинаха 100 000, а близо 2 млн. бяха принудени да напуснат родните си места и да търсят убежище другаде. Той каза, че сега единствената разлика е, че жертвите са по-малко. Общо около 100 000 души бяха евакуирани, каза ръководителят на босненската гражданска защита Станко Слискович.

Правителството на Босна и Херцеговина обяви ден на траур на 20 май, заради природните бедствия в страната. В деня на траур знамената върху всички държавни сгради са свалени наполовина. Правителството на Република Сръбска също обяви ден на траур заради загиналите граждани в катастрофалните наводнения.

В съседна Сърбия около 600 000 души от 7,2-милионното население на страната са засегнати от наводненията, съобщи Световната програма по прехрана (ПАМ) към ООН. Над 25 000 пострадали са евакуирани до момента в Сърбия. Властите в двете страни, където наводненията отнеха живота на най-малко 47 души, предупредиха за "епидемиологична катастрофа", ако районите не бъдат бързо почистени и дезинфекцирани, защото метеоролозите прогнозират, че температурите ще достигнат 30 градуса.

САЩ изпратиха 26 тона хуманитарна помощ за Балканите след опустошителните наводнения в региона, съобщи Пентагонът. Помощта включва генератори, материали за пречистване на вода, бутилирана вода, гориво, кухненски съдове, спални чували, лопати и непромокаеми дрехи, заяви говорителката на Пентагона подполковник Кейти Уилкинсън.

Американски самолет транспортира 4500 продукта от Кемп Дарби в Ливорно, Италия, към босненската столица Сараево. Решението беше взето в отговор на молба за помощ от правителствата в региона "в подкрепа на продължаващите усилия за оказване на помощ в Босна и Херцеговина", заяви говорителката.

"Русия също изпрати помощи за хората в бедстващите райони. Самолет Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации отлетя за Ниш, като на борда му имаше 29 тона хуманитарна помощ - "Самолет МЧС Ил-76 вылетел в 6:55 мск из Москвы в город Ниш. На его борту 29 тонн гуманитарных грузов - пет помпи за източване на вода, две подвижни електростанции, 10 лодки, 3 200 одеала, консерви с храни, предмети от първа необходимост. Пореден самолет очаква да излети в най-скоро време.

В Босна има опасност от свлачища. Властите там предупредиха за нова смъртоносна опасност. Според тях е възможно при свлачищата да се изместят цели минни полета от войната през 1992-95. Счита се, че броят на необезвредените мини е около 120 000.

Журналист на АФП стана свидетел на свлачище в Косава, където двайсетината къщи на селото се наклониха и се преместиха с около трийсет метра. Един от най-засегнатите сръбски градове е Обреновац. Сръбското министерство на вътрешните работи издаде заповед за незабавна и пълна евакуация на Обреновац поради катастрофалните наводнения. Тоталната евакуация се наложи поради опасността от повишаване на нивото на река Сава. Вътрешният министър Небойша Стефанович съобщи, че остава критично положението в Шабац, Мали Зворник и Шид. Евакуирани бяха около 8500 души от околните села на Шабац.

Сръбските спасителни екип успяха да предотвратят разрушаването и потапянето на топлоцентралата в Костолац.

Съхраняването на централата бе нашият приоритет. Сега сме насочили всичките си сили за съхраняването на централата "Никола Тесла", съобщиха от Републиканския щаб за извънредни ситуации.

Сърбия може да разчита на помощ от 1 млрд. евро от Фонда за солидарност на ЕС за отстраняване на дълготрайните последици от катастрофалните наводнения, заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

"Като страна-кандидат Сърбия има достъп до средствата от Фонда за солидарност на ЕС в размер на 1 млрд. евро годишно", заяви Георгиева на пресконференция в Брюксел. Фондът беше създаден след тежките наводнения в Централна Европа през миналото десетилетие, а условие за получаване на средства от него е щетите от наводненията да надхвърлят 0.64% от БВП на пострадалата страна.

"Освен това еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле търси начин за осигуряване на допълнителни средства от предприсъединителните фондове", допълни Георгиева. Тя каза още, че за Босна и Херцеговина, която няма статут на страна-кандидат, достъпът до фондовете е по-сложен. "Реагирахме веднага след като получихме исканията от Сърбия и Босна и Херцеговина", каза еврокомисарят и допълни, че са изпратени помпи с висок капацитет, хеликоптери и лодки, както и общо 450 доброволци от държавите членки на ЕС.

Сръбският тенисист Новак Джокович предостави 500 000 долара на своите съотечественици, които пострадаха по време на големите наводнения тези дни, съобщават местни медии. Тенисистът заработи тази сума на турнира в Рим, където победи на финал първта ракета на света Рафаел Надал. Фондацията на сръбския тенисист от 17 до 19 май събра още 100 000 долара в помощ на пострадалите.

Бедствието не подмина и България. Районът под хижа "Приста", където се намира рибарското селище в Русе, бе залят от вода заради покачването на река Дунав. Опасност за населението няма, но обстановката се следи внимателно от Гражданска защита и Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Въпреки че край Ново село и Видин има намаляване на водния стоеж, в участъка от Свищов до Силистра продължава покачването. Само за два дни край Русе Дунав се е повишил около метър и продължава да се вдига. Нивото вчера бе 690 см и продължава да се покачва. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав прогнозират тенденцията да се запази и най-големият пик да бъде в сряда, четвъртък и петък заради голямата вълна, която идва от река Сава.

Надеждите на експертите са, че все пак критичните нива няма да бъдат достигнати. За да се поеме плавно високата вълна, шлюзовете "Железни врата 1 и 2" изпускат по-голямо количество вода и са намалили нивото с около 5 метра. Засега опасност за населените места у нас няма, тъй като българският бряг е по-висок.

Кайовата стена в Русе обаче е компрометирана в района на Конския плаж, където миналата година високите води на река Дунав отнесоха част от камъните. "За съжаление ни трябват доста пари да бъде възстановена. Ще търсим начин и помощ от държавата това нещо да се случи и да се запази както нейната защитна функция, така също и архитектурния й вид, тъй като тя е строена преди повече от 100 години", обясни директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в общината Спасимир Димитров.

Въпреки че засега няма пряка опасност от наводнения, превантивно в община Русе ще бъде свикан кризисен щаб във връзка с усложнената обстановка.