Полицаите вече ще могат да се трудят и в извънработно време. Това става ясно от проектозакона за МВР, който тези дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Досега полицаите нямаха това право. В проекта се дава възможност служителите на МВР да бъдат еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, управители, прокуристи, ликвидатори или синдици, да извършват търговска дейност, да работят на трудов или граждански договор.
В чл. 156, ал. 3 на проекта първоначално е посочено, че извършванeто на посочените по-горе дейности е несъвместимо със службата в МВР.  Но в ал. 5 на същия член 156 се допълва, че полицаите могат да осъществяват тези дейности при ред и условия, определени с наредба на министъра на вътрешните работи. Полицейските профсъюзи от години настояват да им се разреши да работят допълнителна работа, извън служебното им правоотношение. Синдикалистите смятат, че могат да работят като преводачи, строители, фаянсаджии или каквато и да е надомна работа. Но не и охранители, каквато практика имаше в зората на демокрацията..В проекта е записано още, че няма пречка служителите на МВР да притежават акции от търговски дружества. Главният секретар на МВР да се избира за срок от 5 години, е едно от другите нови предложения. Досега за тази длъжност нямаше мандат, както и изискване за 9-годишен професионален стаж в службите, каквото се добавя в проектозакона. Професионалист №1 на ведомството ще се избира от правителството по предложение на вътрешния министър.
В МВР ще бъдат създадени четири главни дирекции (сега са три): „Криминална полиция"; „Охранителна полиция", „Гранична полиция" и „Пожарна безопасност и защита на населението". Новото е също, че Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ), освен да предотвратява терористични актове и да освобождава заложници, вече ще обезврежда и взривни устройства. Причината е, че в СОБТ бе прехвърлено звеното от СДОТО, което се занимаваше с тази дейност. Също като в прокуратурата и съда, в МВР ще бъде въведен принципът за случайно електронно разпределение на досъдебните производства съобразно поредността на постъпването им.
В проекта е описан и статутът на доброволците. Министър Цветлин Йовчев обяви, че МВР много ще разчита на тях за борба с битовата престъпност. Те ще се наричат извънщатни сътрудници и няма да имат полицейски правомощия.  Ще се легитимират с карта, ще бъдат в списък на съответната областна дирекция, но няма да вземат пари за работата си. Съвсем различна функция пък ще изпълняват доброволните сътрудници или т. нар. агенти на полицията. Тях може да ги ползват само оперативно-издирвателните органи на МВР по инструкция на министъра на вътрешните работи. Тези сътрудници се ползват със специална защита, като самоличността и личните им данни ще са абсолютна тайна.Те може да се предоставят на съда и прокуратурата само след писмено тяхно съгласие, пише "Преса".