Кюрдската работническа партия /ПКК/ съобщи, че прекъсва изтеглянето на бойците си от турската територия, започнало през май в рамките на мирен процес с Анкара, като обвини турските власти в бездействие.

В комюнике, цитирано от прокюрдската осведомителна агенция Фират Нюз, въоръженото движение съобщи, че "поведението на турското правителство, което се изразява в липса на напредък по кюрдския въпрос, е причината за това положение", но уточни, че ще спазва действащото примирие с турските сили.

"Изтеглянето на бойците беше спряно. Примирието ще бъде запазено..., за да се позволи на правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) да предприеме инициативи в подкрепа на мирния проект на президента Апо (намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдула Йоджалан)", се казва още в комюникето.

ПКК прехвърля цялата отговорност за това решение на турското ислямо-консервативно правителство, което упреква, че не е прокарало в парламента пакет от демократични реформи за засилване правата на кюрдското малцинство в Турция.

В замяна на изтеглянето на около 2500-те си бойци от Турция ПКК иска поправки в Наказателния кодекс и изборните закони, както и право на образование на кюрдски език и форма на регионална автономия. Миналия месец турският премиер заяви, че правителството му остава ангажирано с принципа за мир с ПКК. Но уточни, че обща амнистия за бунтовниците, включително за Йоджалан, който излежава доживотна присъда от 1999 г., и право на образование на кюрдски език не стоят на дневен ред.