Китай влезе в Топ три на най-големите инвеститори в света за първи път през миналата година, след като чуждестранните му инвестиции регистрираха нов рекорд, съобщи правителството.

Преките чуждестранни инвестиции на азиатския гигант са нараснали със 17,6% през миналата година от 87,8 милиарда долара през 2011 г., съобщиха в съвместно комюнике министерството на търговията, Националната статистическа агенция и Държавната администрация за външен обмен.

Като цяло преките чуждестранни инвестиции са намалели със 17% и контрастното развитие е превърнало Китай в един от трите най-големи инвеститори в света, се казва в комюникето. През 2011 г. чуждестранните инвестиции нараснаха само с 8,5% заради слабото възстановяване на световната икономика на фона на финансовите сътресения в Европа и САЩ.

Пекин стимулира китайски компании да "излязат в чужбина", тъй като икономиката на страната прегрява. Правителството си постави за цел преките чуждестранни инвестиции да нарастват със средно годишно темпо от 17% до 2015 г. или 150 милиарда долара. Водещата дестинация за китайските чуждестранни инвестиции през миналата година е бил Хонконг, а САЩ се изкачват до второто място с инвестиции за 4,05 милиарда долара, растеж със 123,5% спрямо 2011 г.

Към края на 2012 г. китайските компании са имали 1,49 милиона служители в чужбина, около половината от които са чуждестранни граждани, се казва още в комюникето.