Сирийският президент Башар Асад заяви пред американска телевизия, че САЩ нямат доказателства, че неговото правителство е използвало химически оръжия, предаде Би Би Си.

В интервю за Пи Би Ес, което ще бъде излъчено днес, Асад намекна, че неговите съюзници ще отмъстят, ако Западът атакува Сирия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери лобира за военна операция срещу Асад по време на преговори с външните министри от ЕС и арабските страни.

В американския Конгрес се очаква да се проведат дебати за това дали да се даде разрешение за интервенция в Сирия. Депутатите ще се завърнат след лятната си почивка в понеделник, за да дискутират резолюцията на американския президент Барак Обама за нанасяне на ограничен удар.

Вот в Сената по този въпрос се очаква най-рано в сряда, но датата за решението на Камарата на представителите е неясна.

САЩ обвиняват силите на правителството на Асад в убийството на 1429 души чрез атака със зарин, извършена в околностите на Дамаск.

Междувременно, стана ясно че бутновниците в Сирия са превзели древно християнско селище, намиращо се северно от Дамаск. Селището Маалюля е превзето от бунтовници, водени от членове на групировката „Фронт ал Нусра".

Според информация на бунтовниците, правителствените сили са изтласкани от Маалюля, но според сирийските държавни медии боевете продължават. Съобщава се, че местните жителите масово напускат домовете си.

Има опасения, че при сблъсъците между бунтовниците и силите на Башар Асад може да бъде разрушено историческото наследство на Маалюля.

Опозицията обвини правителствените сили, че са бомбардирали хидротехническо съоръжение, поради което може да бъде наводнена долината на река Ефрат.