Бившата съпруга на руския милиардер Дмитрий Риболовлев Елена получи над 4 милиарда швейцарски франка (3,295 милиарда евро) при развода си, постановен днес в Женева, съобщава местният вестник "Льо Там".

Първоинстанционният съд в Женева присъдил миналата седмица половината от богатството на олигарха на съпругата му, която живее в града, информира изданието. Говорител на съда заяви пред Франс прес, че подобни решения се съобщават само на страните.

Съдът присъдил на Елена сумата от 4 020 555 987,20 швейцарски франка или (3,295 милиарда евро), пише "Льо Там". Тя получила и родителските права върху 13-годишната им дъщеря. Двойката, която беше женена 23 години, водеше битка от 2008 г. относно условията по развода. Елена искаше милиарди долари от собственика на футболен клуб "Монако", чието състояние се оценява на 9 милиарда долара.

Той натрупа състоянието си в сектора на производството на калий, като продаде компанията Уралкали, един от най-големите производители на калий в света. Риболовлев стана собственик на футболен клуб Монако през декември 2011 г. и живее в княжеството. Той се сдоби с гръцкия остров Скорпиос, който принадлежи на семейство Онасис, вилата в Маями на американския милиардер Доналд Тръмп и тази на актьора Уил Смит на Хаваите, както и с жилище в Сен Тропе, Южна Франция.

Елена беше следена почти постоянно от частни детективи след молбата си за развод, разкри самата тя през януари в едно от редките си интервюта за швейцарското списание "Билан". През февруари тя беше разпитана от полицията в Кипър по подозрение в кражба на диамантен пръстен на стойност няколко милиона евро, но в крайна сметка беше освободена.