Жителите на сирийското християнско селище Маалуа напуснаха домовете си след неуспешния опит на сирийските правителствени сили да освободят светите места от заелите ги въстаници, съобщи британският вестник Телеграф.

По-рано през деня на 8 септември сирийската армия обяви началото на операция за освобождаване на Маалула. Но според съобщения на местните жители завоевателите, както и по-рано остават в селището.

Според очевидци, военните от сирийската армия напускат Маалула след първите неуспешни за тях сблъсъци с въстаниците и сега селото се контролира напълно от опозицията. Правителствените войски са в близост до християнския център, но се страхуват да влязат в него.

Вестник Дейли стар, който се позовава на правозащитната организация Сирийски наблюдател за правата на човека Рами Абдел Рахман, съобщи, че бойците от "Фронт ал Нусра", заели Маалула още преди няколко дни, са помогнали и на друго ислямистко движение да влезе в селото. Според Рами Абдел Рахман там се намират общо около хиляда и петстотин въстаници.

Според местните жители ислямистите опитват да помохамеданчат християните. Някои от християните са убити, но засега не е известно дори приблизително колко са жертвите. Според един от избягалите от селото, въстаниците са убили не по-малко от петима християни и забранили на напускащите да отнесат телата.

Според друг жител на Маалула, цитиран от АФП, от селото са избягали всички – около 3 хиляди души. Според други очевидци някои християни все още остават в домовете си. Въстаниците, според християните, са запалили най-малко една черква и са ограбили още няколко, пише лента.ру. Колко са големи щетите нанесени на манастирите край Маалула засега не е известно.

"Фронт ал Нусра" който превзе християнската местност на 8 септември, е групировка, която изповядва крайни ислямистки възгледи и се обявява за създаването в Сирия на ислямски емират. Атаката срещу Малаалуа продължи няколко дни. При нея загинаха най-малко 17 въстаници и няколко десетки военни от правителствената армия. В първите дни членове на въстаническата Свободна сирийска армия също подкрепяха атаката, но отстъпиха на 6 септември.

Досега Маалула никога не бе подлагана на атаки от въстаниците. Селището е символ на християнството в Сирия.

Езикът на който е говорил Христос

"Маалула, в превод от арамейски език, означава "вход". То идва от географското разположение на местността, която е на 1650 м надморска височина в планината", пише в официалния сайт на Светия Синод на Българската православна църква. "Тук населението е предимно християнско и за да се различават от мюсюлманите, хората си кръщават децата с европейски имена. Мястото е известно с преданието за първата християнска светица Текла - първомъченица и равноапостолна.

Староарамейският език по звучене може да се определи като доста близък до съвременния иврит и вероятно съвсем близък до староеврейския, чийто наследник днес е иврит - говоримият официален език в Израел. "В магазинчето може да се намери и касета със запис на богослужебната литургия, водена на новоарамейски, на който се говори днес в Маалула. Този език е доста видоизменен в сравнение със старата си форма и е много сходен с арабски език. Богослужението не се различава от това, водено в нашите православни храмове", пише в сайта на БПЦ.

Край Маалула се намира и един от най-древните действащи манастири в света. По склоновете на скалите са издълбани пещери на отшелници и гробници. Селището е придобило световната си известност с това, че жителите му до ден-днешен говорят на арамейски език, осъвременен вариант на езика, на който е говорил Иисус Христос.

Жителите на Маалула, които са предимно християни, отбелязват шумно и весело празниците на своите светии, тъй като там има много манастири. Особено тържествено досега са се чествали дните на св. Текла (24 септември) и на св. Саркис и Бахуса (7 октомври)".

Гражданската война в Сирия продължава от март 2011 година. През това време в нея загинаха над 100 хиляди души. /БГНЕС /на снимката: Башар Асад и съпругата му са домакини през 2010 година на Уго Чавес, който посети манастира Св. Текла в Маалула.