Продължителността на живот на това правителство е изцяло в негови ръце, заяви пред бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев.

БСП ще подкрепя правителството, но и ще изисква да свърши тази работа, за която е избрано. Всякакъв срок, изкуствен, януари – май за предсрочни избори, е вреден. Защото такъв срок превръща всяко едно правителство в служебно, смята лидерът на социалистите.

Една от слабостите на правителството е недостатъчната комуникативност и обясняването на това, което се върши, призна Сергей Станишев. Той е категоричен, че ако решава проблемите на българските граждани, правителството ще има не само подкрепата на БСП, но и много широка подкрепа в обществото. Кой може да възрази срещу намаляването на цената на електроенергията, запита Станишев. Според него втората слабост на управляващите е прекалената търпимост на министрите към хора, които са некомпетентни и директно саботират правителството. Станишев даде пример с бившия вече шеф на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, който скрил важна информация.

Това правителство е под натиск и има протести не от този ден, в който беше избран г-н Делян Пеевски за председател на ДАНС, а от втория ден на своето управление, заяви Станишев. Попитан защо отбягва да отговори чие назначение бе Пеевски, той каза: Разбира се, че г-н Пеевски е предложение на Движението за права и свободи. Станишев отново каза, че урокът от тази крачка е научен и грешката е поправена. Не, правителството няма да падне, имаше такъв риск, призна Станишев. Но сега сме септември, добави той. Според него партия ГЕРБ в опозиция не могат да си намерят ролята, изглеждат нелепо. Лидерът на БСП отново заяви, че има сценарий за дестабилизация на държавата.

Все повече икономически и политически фактори се опитват да снишат протестите. Протестите няма да се снишат, е мнението на лидера на социалистите. Най-голямото постижение за 100-те дни на г-н Орешарски и неговото управление е, че никой не се страхува вече, отбеляза той.

Кадровите промени в правителството Станишев коментира с думите: Важното е една котка да лови мишки. Той припомни, че през последните три годни и половина масово са назначавани хора от Бойко Борисов и Цветан Цветанов заради партийната им принадлежност. Не се търси самоцелна политическа чистка, заяви още Станишев и даде пример с хора с различна партийна принадлежност, които все още са на постовете си.

В тефтера на Филип Златанов има други инициали – Б.Б. и Ц.Ц. Ако трябва да се говори за изчистване на ГЕРБ от там трябва да се започне, защото г-жа Фидосова все още работи в централата на ГЕРБ, смята Сергей Станишев.

Имам две политически амбиции – първата, да бъде успешно правителството. И втората, ПЕС да спечели европейските избори, за да може да сформира мнозинство за успешна политика в Европа и да сложи край на политиката "ала Дянков". Постовете за мен никога не са били водещо него. Дали би приел номинация за еврокомисар, Станишев отговори, че за него лидерството в БСП е много по-важно и подобен пост не стои на дневен ред.

БСП е най-малко клиентелистката партия от всички политически партии в България, защото никога не е била подчинена на нито един от икономическите кръгове, съществуващи в България. Когато лидерът е силен, партията е силна. Вижте съдбата на НДСВ, даде пример Станишев. Аз много уважавам Симеон Сакскобургготски, но те вече са на различни коловози. Същото се случва и с ГЕРБ. Г-н Борисов се държи като един сърдит човек на средна възраст.

По повод бъдещото на втората атомна електроцентрала, която трябваше да изгради в Белене, той коментира, че към HSBC е подадена невярна изначална информация. Ще искаме от правителството ясен и безпристрастен икономически анализ за АЕЦ "Белене", заяви Станишев.