Докато в Москва кандидатът, подкрепен от Кремъл, спечели кметството, четвъртият по големина руски град Екатеринбург май избра кмет извън управляващата "Единна Русия".

След почти 100% преброени гласове от избирателните секции в руската столица, временно изпълняващият длъжността градоначалник Сергей Собянин събра 51,27 процента на кметските избори. Опозиционният кандидат Навални остана втори със значителните 27,3%. В Москва кандидатът на Руската комунистическа партия (КПРФ) Иван Мелников взе 10,72 процента от гласовете, лидерът на "Яблоко" Сергей Митрохин – 3,52 %. Кандидатът на Либералнодемократическата партия (ЛДПР) Михаил Дегтярев - 2,86%, Николай Левичев ("Справедливая Россия") набра 2,8 процента, съобщиха руските медии. По предварителна информация пред урните се появиха 32% от имащите право на глас.

Според московските правила Собянин става кмет от първия тур, защото е събрал предпочитанията на над 50% от гласувалите.

Докато Собянин отпразнува победата си с концерт на знаковия Блатен площад, опозиционният кандидат Навални обеща да не признае изборните резултати, поиска анулиране на подадените извън избирателните секции гласове и поиска втори тур.

В същото време в четвъртия по големина руски град Екатеринбург, според неокончателните резултати, кмет става кандидатът от "Гражданска платформа" Евгений Ройзман, съобщи Интерфакс. Той изпревари с около 10 хиляди гласа (около 3 %) кандидатът на управляващата в Русия партия "Единна Русия". Тук изборите са само в един тур и печели кандидатът с най-много гласове с просто мнозинство от явилите се.

Председателят на "Единна Русия" и премиер на Руската федерация (РФ) Дмитрий Медведев е доволен от резултатите на партията на изборите. Показателите от 2011 година са надвишени, независимо от това, че в решаващия момент в редица региони се е наложило вниманието да се пренасочи към решаването на остри обществени проблеми (като наводнения), пише ИТАР-ТАСС. "Картината вече се очерта. За "Единна Русия" тази картина изглежда напълно благоприятна", каза Медведев по време на видеоконференция от московския щаб на партията с представители на регионалните партийни отделения.

По данни, съобщени от лидера на партията, "Единна Русия" получава необходимото количество гласове за победа още на първия тур за губернатори или подкрепени от партията различни кандидати.

"В повечето региони резултатът в градовете, където се проведоха избори, изглежда достойно. В много случаи този резултат значително надминава това, което получихме през 2011 година", каза Медведев. Въпреки това той призна, че като цяло "изборите не бяха лесни".

Предстои конгрес на "Единна Русия", който ще се проведе на 5 октомври. Тогава ще бъде направен и "разбор".

В осем от регионите се проведоха избори за губернатори, в осем се избираха глави на администрацията, в 16 – местни законодатели, в 12 регионални столици – общински съветници. Кандидатите бяха повече от 106 хиляди от 54 партии.

В сравнение с участието през октомври миналата година, когато също имаше един общ ден за гласуване, участието сега не се е променило значително. От партията на премиера посочват пример с Владивосток, където числата са съответно 12% и 16%. Според "Единна Русия" средния процент участие в страната е малко повече от 30, което е близо до "нормалното средноевропейско" участие в подобни избори.

За първи път "общият ден за гласуване" се прави в Русия през септември. По-рано регионалните и общинските избори са правени два пъти годишно – през май и октомври