Списание „Форбс“ пусна своя годишен списък с най-големите и могъщи световни компании. Този път в него влизат фирми от 62 различни страни. Данните регистрират печалбите на най-богатите компании в света, които бележат печалби от 3 до 38 млрд. долара. Общият брой на служителите по целия свят, работещи в тези компании, надхвърля 90 млн. души.

В тазгодишния списък трите най-печеливши компании се намират на територията на Китай. Това са банката ICBC, която е номер едно за втора година. На второ и трето място се нареждат China Construction Bank и Agricultural Bank of China.

Останалите компании, влизащи в елитните 10 места, са от САЩ. Това са финансовите институции Berkshire Hathaway и Wells Fargo, които се нареждат респективно на 5-то и на 9-то място. Най-високо от американските представители в класацията стоят J.P.Morgan, които са точно след челната тройка.

За разлика от миналата година, в топ 10 на най-влиятелните компании този път липсва европейско присъствие. Холандската петролна компания Royal Dutch Shell и  банката HSBC Holdings  паднаха съответно на 11-то и на 14-то място.

Според изчисленията на „Форбс“, САЩ е страната с най-много компании, влезли в списъка – цели 564. След нея се нареждат Япония с 225 фирми и Китай с 207.