Северна Корея организира втория си масов парад за малко повече от месец във връзка с 65-та годишнина от основаването си.

Лидерът Ким Чен Ун ръководи парада на паравоенните, наблюдаван от множество цивилни, развяващи цветя. Начело на шествието беше Работническо-селската червена гвардия, цивилна структура с над три милиона активни членове.

В началото на церемонията десетки хиляди гвардейци образуваха стегната редица на площад Ким Ир Сен в столицата Пхенян, а стотици хиляди цивилни размахваха цветя, образувайки цветовете на гигантско национално знаме.

Пристигането на Ким на трибуната заедно с високопоставени представители на партията и на армията беше посрещнато с обичайните бурни аплодисменти и викове "Mansei" ("Да живее"). Това е вторият голям парад за малко повече от месец, но за разлика от 27 юли, 60-годишнината от края на Корейската война, сега беше показана малко военна техника, без танкови части и ракети с голям обсег.

Речите от официалната трибуна бяха по-скоро тържествени, отколкото агресивни, но същевременно подчертаваха необходимостта от запазване на "строга бойна готовност, защита на лидерите и лоялност към Ким Чен Ун". "Нашата република ще процъфти с великото и славно ръководство на другаря Ким Чен Ун", заяви премиерът на страната Пак Понг-Джу. Самият Ким не говори по време на церемонията.

Пхенян празнува 9 септември 1948 г. като деня на основаването на Корейската народно-демократична република.