Щатската телекомуникационна компания AT&T ще придобие доставчика на сателитна телевизия DirecTV в сделка за 48,5 млрд. долара в пари и акции, съобщи „Би Би Си“.

Ако бъде одобрено от регулаторите в страната, придобиването ще даде на AT&T достъп до 40 млн. клиенти на дигитална телевизия в САЩ и Латинска Америка. Това ще е и нов източник на печалби за компанията отвъд нейния традиционен телекомуникационен бизнес.

Според „Би Би Си“ ръководствата на двете компании вече са одобри многомилиардната сделка. Това обаче трябва да сторят и акционерите на DirecTV, след което ще е необходима и зелена светлина от регулаторите, в това число Федералната комисия по телекомуникациите и Министерството на правосъдието. Очаква се това да се случи в рамките на 12 месеца.

В изявление на изпълнителния директор на AT&T Рандал Стивънсън се казва, че „това е уникална възможност за преструктуриране на индустрията на видео развлечения“.

Припомняме, че по-рано през годината медийният пазар в САЩ бе разтърсен от друга подобна мегасделка. Тогава Comcast придоби телевизионния доставчик Time Warner Cable за 45,2 млрд. долара. Именно Comcast e най-големият провайдър на кабелна телевизия в САЩ с 23 млн. потребители. DirecTV пък може да се похвали с 20 млн. абонати на сателитна телевизия.