Ако започне критично повишаване на речното ниво, ще имаме предварителна информация. Създадена е добра организация, ситуацията се следи внимателно. Това каза в Видин вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Днес заедно с директора на ГД"Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, Йовчев посети Видин и направи преглед на един от критичните участъци в града – Телеграф капия.

Организирано е постоянно наблюдение на дигите. Към момента има лек спад в нивото на Дунав, в близките дни не се очаква застрашаваща ситуация. Вероятно е леко покачване около 23 май, съобщи още Цветлин Йовчев след работната среща в областната управа.

Той благодари на инж. Кръстьо Спасов, областен управител на област Видин, за добрата организация и на колегите от МВР и ДАНС за положения от тях доброволен труд при изграждането на временната дига. В събота около 100 служители от областната дирекция на МВР, пожарната и териториалната структура на ДАНС се включиха като доброволци в изграждането на временната дига при Телеграф капия, в района на Крайдунавския парк в града.

Предстои повторен преглед на плановете за действие при кризи, увери министърът, с цел своевременно уведомяване на населението при евентуална критична ситуация. Всичко, което е необходима към момента е направено, предстои да посетим Лом и да се запознаем със ситуацията на място и там. "Правим всичко необходимо да подпомогнем хората, които пострадаха при наводненията в населените места на област Видин", увери Йовчев.