Учени от Ню Йорк установиха, че рибите могат да плуват два пъти по-бързо под въздействието на алкохола, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на Маурицио Порфири от Политехническия университет в Ню Йорк провел експерименти със риби-зебра, които били изложени на 4 различни нива на етилов спирт в аквариумите им. Опитните животни, изложени на средна и висока концентрация на алкохол, удвоявали скоростта си при плуване.

Но този ефект се проявявал само ако "пияните" екземпляри били пуснати при други, "трезви" риби от вида. Учени с учудване открили, че алкохолът не им оказвал подобно въздействие, ако са сами в аквариумите.

Тестовете на Порфири установили връзката между въздействието на алкохола и социалното поведение. Резултатите от експеримента ще позволят на учените да разработят нови терапии за смекчаването на отрицателното въздействие от употребата на алкохол. За целта нюйоркските специалисти разработили специален проследяващ алгоритъм, който имитира поведението на индивида и на групата.

От експериментите проличало, че присъствието на себеподобни рязко променя социалното поведението на екземплярите под въздействието на алкохола. Интересното е, че и групата на "въздържателите" също променяла поведението си в присъствието на "опиянените" рибки, като увеличавала скоростта си на плуване. Тя по някакъв начин ги възприемала като лидери.