Президентът на Русия Владимир Путин разпореди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да изтегли руските части, които участват в учения по руско-украинската граница, предаде Интерфакс. Войските трябва да бъдат върнати по местата на постоянната им дислокация.
В съобщение на руското президентство се посочва, че във връзка с края на пролетната фаза на обучението се предвижда преместването на войските в Ростовска, Белгородска и Брянска област по местата на постоянното им разполагане, където бойната подготовка на частите ще продължи.

Източник от НАТО обаче побърза да заяви пред Ройтерс, че "ние не сме забелязали никакво преместване, което би могло да потвърди тези съобщения".

Същевременно Кремъл призова Киев да прекрати незабавно т.нар. антитерористичена операция, която украинските сили провеждат в югоизточната част на Украйна, и да се изтеглят от там, предаде РИА Новости. Руското президентство настоява още проблемите в Украйна да се решават чрез мирни средства.

Украйна обаче не отговори адекватно да жеста на Москва, а се обърна към Международния арбитражен съд в Стокхолм, за да принуди Русия да спре самоволно да повишава цените на газа и за да компенсира загубите от агресията. Това предаде Обозреватель, позовавайки се на изказване на и.д. президента на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов.

Искът, който новата власт в Киев подготвя срещу Москва, е за 100 милиарда долара. „Русия е свикнала да се занимава с шантаж. Газовото шантажиране - това е любима форма на натиск не само върху Украйна, но и върху други държави”, заяви Турчинов.

Русия през последните 20 години е помогнала на украинската икономика с 200 милиарда долара, отговори индиректо на Киев руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

"Може би нашите европейски и американски приятели не разбират, че ние сме подкрепяли украинската икономика, изкуствено занижавайки ценита на газа и други ресурси, предоставяки на Украйна кредити и т.н. През последните 20 години ние сме вложили там около 200 милиарда долара", каза министърът в интервю за тв канала Russia Today.