Избирателите от прибалтийските републики и тези от бившите социалистически държави, които до 1989 г. бяха под съветска сфера на влияние, смятат, че ЕС трябва да наложи санкции на Русия заради кризата в Украйна.
Това сочат данните на EUVOX - www.euvox.eu/bg, многоезична уеб платформа, разработена специално за евроизборите и достъпна във всички страни-членки на ЕС. В момента анкетата е попълнена от над 1 млн. души.

Въпросът „ЕС трябва да наложи икономически санкции на Русия, дори ако това застрашава доставките на газ до държавите-членки“ разделя европейците на два полюса.

От една страна са гражданите на Естония – 80% подкрепа за санкциите, Литва и Латвия – над 60% одобрение на мерките срещу Русия. На другия полюс е Гърция, където 58% от анкетираните са против налагането на икономически рестрикции за Русия.

Над 50% от избирателите в бившите социалистически страни – Румъния, Чехия, Полша застават зад икономическите санкции.

Почти еднакъв е процентът на българите, които подкрепят санкциите (41,8%) и тези, които не са съгласни ЕС да санционира Русия (41,4). Подобна тенденция се наблюдава в Испания, Словения и Германия, където гражданите са разделени почти по равно „за” и „против”.