След евроизборите през май догодина може да се говори за предсрочни парламентарни избори. Резултатите от евровота ще покажат дали има необходимост от смяна на властта, но е важно и какво ще свърши НС дотогава. Това заяви пред TV7 председателят на парламента Михаил Миков.

Не се чувстваме като заложници на тези, които обсаждат парламента. Народният представител е заложник на хората, които са го изпратили на работа в НС, каза още Миков.

Започна явната политическа консумация на протестите, които продължават непривично дълго време. Дори достигнаха до познати форми на блокиране. В същото време народните представители работят и успяха в кратката предпразнична седмица да постигнат редица важни решения, посочи още председателят на парламента.

Той заяви, че е провел редица срещи, както с протестиращи против кабинета, така и с хора, протестиращи в негова подкрепа. Когато заговориш за оставка и зададеш въпроса какво се случва след това, трудно се намират разумни отговори, отбеляза Миков. Колко пъти трябва да повтаряме изборите, за да се стигне до резултат, който е приемлив за протестиращите, попита той и подчерта, че всяка власт трябва да има време.

"Жалко е, че това правителство нямаше това време. На първата седмица започнаха атаките. Трябва да се даде спокойствие на правителството. Най-малкото, за да видим бюджета, който предстои да бъде внесен", коментира председателят на НС. Не може да няма грешки. Важно е обаче колко бързо ще реагираш, каза още той.

Според него обаче първите 100 дни на кабинета са били успешни, "под натиск, с постигнати решения, които в друга обстановка сигурно биха се случили в по-дълъг период от време", убеден е Миков.