Районът под хижа "Приста", където се намира рибарското селище в Русе, вече е залят от вода заради покачването на река Дунав. Опасност за населението няма, но обстановката се следи внимателно от Гражданска защита и Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Въпреки че край Ново село и Видин има намаляване на водния стоеж, в участъка от Свищов до Силистра продължава покачването.

Само за два дни край Русе Дунав се е повишил около метър и продължава да се вдига. Нивото днес е 690 см и продължава да се покачва. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав прогнозират тенденцията да се запази и най-големият пик да бъде в сряда, четвъртък и петък заради голямата вълна, която идва от река Сава.

Показателно за силата на водата са данните за дебита. "Днес през напречното сечение на река Дунав преминават около 12 300 куб. метра за секунда. Очакванията са до четвъртък и петък през българския участък да преминават около 14 500 куб метра в секунда, което респективно означава че нивото ще бъде с метър по-високо от сегашното", обясни директорът на АППД Георги Георгиев.

Надеждите на експертите са, че все пак критичните нива няма да бъдат достигнати. За да се поеме плавно високата вълна, шлюзовете "Железни врата 1 и 2" изпускат по-голямо количество вода и са намалили нивото с около 5 метра. Засега опасност за населените места у нас няма, тъй като българският бряг е по-висок.

Кайовата стена в Русе обаче е компрометирана в района на Конския плаж, където миналата година високите води на река Дунав отнесоха част от камъните. "За съжаление ни трябват доста пари да бъде възстановена. Ще търсим начин и помощ от държавата това нещо да се случи и да се запази както нейната защитна функция, така също и архитектурния й вид, тъй като тя е строена преди повече от 100 години", обясни директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в общината Спасимир Димитров.

Въпреки че засега няма пряка опасност от наводнения, превантивно в община Русе ще бъде свикан кризисен щаб във връзка с усложнената обстановка.