Летният световен икономически форум, по-известен като "Летният Давос" ежегодно се провежда в китайския град Далиен. Именно тук, в Далиен и е българският министър – председател Пламен Орешарски.

Премиерът ще се срещне с председателя на Държавния съвет на КНР Ли Къцян, със свои колеги от целия свят и ще проучи възможностите за повишаване на стокообмена и икономическото сътрудничество между България и Китай, 5-милионният мегаполис се намира на брега на Жълто море. Далиен е третото по големина пристанище в Китай след Шанхай и Хонконг. Наричат Китай световното икономическо чудо, страната с най-много милионни градове, страна дала на света още от древността забележителна цивилизация и култура.

Всъщност Китай е навсякъде около нас. Като започнем от бельото и чорапите, китайските ресторанти, мобилните телефони и пр. и завършим с все по-често появяващите се по родните пътища автомобили "Great Wall". Сигурно няма и по-голямо село в родината ни, където предприемчивите китайци не са открили магазинче с евтини и не до там качествени стоки, които обаче са достатъчно достъпни за изтънелия джоб на българина. Китайците, живеещи и работещи у нас са почти незабележими, но с пълна пара развиват бизнеса си основно в сферите на търговията и ресторантьорството.

Отношенията между България и Китай изглеждат безоблачни, особено в политически план, въпреки че вече страните ни принадлежат към две различни обществени системи – в Китай все още Китайската комунистическа партия (от 1949 г. насам) води изцяло обществено-политическия живот. Но китайците са винаги били известни с прагматизма си и това не им пречи да развиват икономически отношения с България, особено след членството й в ЕС. Справка от МИЕТ показва, че Китай е втората експортна дестинация на България извън ЕС като стокооборотът между България и Китай за изминалата 2012 г. е на стойност 1 млрд. и 738 млн. долара, като 215 млн. от тях са били в китайска полза. Внасяме главно техника и потребителски стоки, а изнасяме рафинирани суровини и материали. До момента Китай е инвестирал в родната икономика едва 85 млн. евро, а само около 8 000 граждани на страната са посетили България като туристи. Броят на постоянно живеещите и работещи китайци у нас вероятно никой не знае... Във всякакъв случай за Пекин София е една сериозна възможност за стъпване на европейския пазар и без съмнение китайските пазарни стратези ще се опитат да реализират тази възможност максимално.

И сигурно тук е мястото да се запитаме какво биха могли да ни предложат китайците, та и ние да имаме полза, и ние да изкараме по някой долар от стратегическото си положение като част от европейския пазар. Безспорно е, че Китай е един от пазарите, където безпроблемно биха могли да се реализират български хранителни продукти. Вече има изготвени сертификати за износ на риба, в ход са процедурите за износ на млечни продукти, изделия от месо и месни деликатеси. Реално погледнато Китай се оформя като най-големият и доходоносен пазар на хранителни продукти в световен мащаб. Огромни възможности се предлагат за износ на вина и други спиртни напитки. "Поднебесната империя" е най-голямото тържище за алкохол в света, а тенденциите показват, че много е възможно страната да се превърне и в най-големия консуматор на вина в близките години. Особено са търсени червените вина, които значително изпреварват по продажби белите. Пенливите и сладки десертни вина се ползват с огромна популярност сред китайските потребители. Наред с това Хонконг се превръща в един от най-големите аукционни и дистрибутивни центрове на вино в света и дори по този показател изпреварва Лондон и Ню Йорк...

Като че ли необятният китайски пазар е готов да погълне всичко... Но да не се заблуждаваме – санитарно–хигиенните изисквания са драконовски и само стоки с доказано качество и произход ще могат да си пробият път до морето от купувачи. Просто един от плюсовете на централизираната икономика.

В рамките на визитата българският премиер ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян. Орешарски ще участва и в най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия тази година в рамките на Световния икономически форум. На "Годишната среща на новите шампиони", наречен "Летният Давос", българският премиер ще бъде един от шестимата министър-председатели, които ще участват във форума. Той ще сподели своя опит и визия пред внушителната аудитория в рамките на дискусията "Ново начало за Европа" заедно с премиера на Белгия Елио Ди Рупо, премиера на Финландия Юрки Катайнен и премиера на Малта Джоузеф Мускат.

Форумът в гр. Далиен ще събере повече от 1 600 участници от над 90 страни и 95 националности, сред които – представители на водещи глобални компании, млади лидери, учени и изследователи, иноватори в технологичната сфера, предприемачи. Повече от 300 журналисти ще отразяват срещата на "новите шампиони". В работното посещение в Китай ще участват вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

И така – напред към Китай! Нереално е да се заблуждаваме, че ще завоюваме това необятно море от потребители. Но защо пък да не стъпим твърдо и да не плуваме безоблачно в него?