НДСВ е единствената стабилна и с ясни ценности партия в центристкото политическо пространство. Това каза секретарят на НДСВ Стефан Кенов, който обобщи изводите от двудневната младежка конференция на тема "Бъдещето на НДСВ и либерализмът в България". От нас, младите лица на НДСВ, зависи да утвърдим имиджа на партията по места. Моята визия за развитие на НДСВ е, че младите политици не бива да работят само на областно и общинско ниво, а да участват и в управлението на партията. Сега е моментът да споделя с вас, че имам намерение да се кандидатирам за председател на НДСВ, ще разчитам на подкрепата ви. Смятам, че колкото по-рано обявя това, ще е честно пред всички вас. За 11 години съм минал през всички нива в партията, тръгнал съм от най-ниското стъпало, каза Стефан Кенов.
През втория ден на младежката конференция основен лектор бе евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев. Той говори пред младите политици за бъдещето на либерализма в България, за непредсказуемата партийна среда у нас, както и за възможните варианти пред НДСВ за явяване на предстоящите избори. Станимир Илчев очерта като възможни за НДСВ следните варианти - самостоятелно явяване, в коалиция - предизборна или средизборна, самостоятелно явяване в партньорство с други либерални партии или движения. Парадоксално е, че НДСВ има нормални, дори приятелски отношения с отцепилите се от нея през времето партии или движения, каза Илчев и зададе въпрос, дали НДСВ може да се събере със своите сегменти. След обсъждане по групи за плюсовете и минусите на всеки един от вариантите, мнозинството от участниците в конференцията избраха самостоятелно явяване на НДСВ.
Кой е очаквал, че през 21-ви век ще доминира отново партийното строителство с появата на нови партии и движения, попита Станимир Илчев и обърна внимание, че в имената на новосъздадените политически субекти присъства думата "България". Това е опит за фамилиарничене с избирателя, заключи той.
Последните предсрочни парламентарни избори Станимир Илчев коментира така: тези избори бяха уникални с това, че всички загубихме, без очакваните и отдавна предизвестени от социолозите победители. Иначе казано, всички претърпяхме пътно транспортен инцидент. НДСВ спука гума и сега ще трябва да я сменим, ще разчитаме на младежите от НДСВ затова. При някои обаче станахме свидетели на катастрофа от гледна точка на размера на техните амбиции. Затова ние нямаме основание да звъним на тел. 112, че имаме жертви. Други ообаче звънят и от там им казват: правете Реформаторски блок.
Младежите на НДСВ положиха венец на паметната плоча на гроба на Цар Борис ІІІ във Врана
Късно вчера младежите на НДСВ гостуваха на Н.В. Симеон ІІ в двореца "Врана". Те положиха венец на паметната плоча на гроба на Цар Борис ІІІ там. Инициативата за поставяне на плоча на гроба, където след изравянето от Рилския манастир са положени тленните останки на Цар Борис ІІІ, бе именно на МНДСВ и е поредната идея на младите политици от НДСВ за отбелязване на 70-годишнината от смъртта на Царя Обединител.
В откровен разговор с Н.В. Симеон ІІ младежите на НДСВ обсъдиха бъдещето на либералната идея в България, на НДСВ, каква е позицията му по важни обществено-политически въпроси и мнението му за конфликта в Сирия.