Сирийски изтребители са се опитали да навлязат във въздушното пространство на Кипър, предотвратен е сблъсък между тях и разположените на острова британски изтребители. За създалото се военно напрежение съобщи британският вестник Mirror.

Инцидентът е станал в понеделник, когато Сирия е изпратила два свои изтребителя руско производство за тестване на противовъздушната защита на британската военно-въздушна база Акротири в Кипър. Пилотите им са отказали да отговорят на многократните опити на контролната кула да се свърже с тях. В отговор британски изтребител "Тайфун" е излетял от базата, за да установи визуален контакт със сирийските пилоти, като ги е принудил да променят курса си и да се върнат в тяхната база. Ако нарушителите бяха навлезли в зоната на изключване от 14 мили, те щяха да бъдат свалени, са казали военни експерти, цитирани от в. Mirror.

Инцидентът е втората военна опасност, възникнала във въздушното пространство над Кипър при подготовката за евентуален военен удар срещу Сирия. В понеделник близо до сблъсък бяха изтребители на Великобритания и Турция. Тогава два от шестте британски изтребителя "Тайфун", разположени във военно-въздушната база Акротири на острова, са извършвали разузнавателни полети в рамките на въздушното пространство на Кипър. Прелитането им над окупираните територии на острова е предизвикало веднага реакцията на Турция и два нейни изтребителя F-16 са излетели от военно-въздушната база Инджирлик към "нарушителите". От Министерството на отбраната на Великобритания коментираха, че "Тайфун"-ите са разследвали неидентифициран самолет на изток от Кипър и са летели легално във въздушното пространство на страната.