Патриарх Неофит отправи молитва Света Богородица, бидейки майка на цялото християнско човечество, да запази децата, които се намират в опасности, във военно положение, в трудности на живота, в болести.

Той отслужи литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в столичния храм "Св. Рождество Богородично".

Патриарх Неофит се помоли Божията майка да зарадва всички майчини сърца с благоденствие и честит живот за "малките пречисти чеда Божии".

Пред журналисти по повод на случващото се в Сирия, предстоятелят на Българската православна църква коментира, че в днешния неделен ден, празник на Рождество на Света Богородица, във всички храмове се отправят молитви. "И ние тук включително споменахме страдащите в Сирия, бедстващи деца и семейства и търсещите покой и спасение. Бог да им помага и Света Богородица,да бъдат техни закрилници", каза българският патриарх.

Всички, които се стремят към достигане на някои важни в нашия живот постижения, знаят, че това се постига в единство, в единомислие, отправи послание патриарх Неофит на въпрос за разединението на българското общество. Вярвам, че след тези бурни протести, ще настъпи единение и добро постижение на нашия народ, добави той.

Да празнуват и да молят Света Богородица да бди над нас и над цялото ни отечество, призова патриарх Неофит вярващите на днешния църковен празник, наричан още Малка Богородица.