Областният управител на Кърджали Бисер Николов се обърна с предупреждение към българските шофьори за солените глоби, които гръцката пътна полиция налага при нарушения.

Гръцки медии съобщават за готвена от техни строители блокада на ГКПП Маказа-Нимфея заради неизплатени за 5 месеца заплати. Бизнесът в Северна Гърция очаква по-слаби приходи в собствената си търговия заради ниските цени на стоките у нас и се надява новата връзка през границата да не се превърне в проклятие. За 10,30 ч. на 9 септември, понеделник, е насрочена церемонията по откриването на новия ГКПП, десетки жители на Кърджали стягат автомобилите си, за да стъпят в Комотини. Със старото име на гръцкия град Гюмюрджина е свързана съдбата на много тракийски бежанци, заселили се в българската част на Родопите.

Писателят Никола Инджов написа във Фейсбук: "Утре отварят за автомобили прохода Маказа. В есента на 1944 година по този проход от Гюмюрджина /Комотини/ към стара България преминаха хиляди беломорски българи, трижди прокуждани от родните си места само за половин век – разорението след Балканската война /1913/, обезбългаряването на Тракия по клаузите на Ньойския договор /1924/ и в резултат на Техеранската конференция /1943/. Аз бях един от бежанците, тогава осемгодишен…"

Отварянето на българо-гръцката граница при прохода Маказа е не само сантимент, но и повод за тревожни въпроси от страна на гръцкия бизнес. "Пътят, който свързва Комотини със сърцето на Балканите" – под това заглавие в. "О хронос" публикува статията си в броя от 7 септември т.г. В нея се описват точните разстояния и времето при пътуването по новата пътна връзка от Комотини. "До Кърджали са 78 км, на 1 час и 10 мин. До Хасково - 124 км, на 1 час и 50 минути шофиране. Димитровград - 140 км за 2 часа, Стара Загора - 183 км за 2 часа и 30 мин. До Пловдив през хасковските Минерални бани - 185 км, на 2 часа и 40 мин. Сливен - 250 км, 3 часа и 15 мин. Ямбол 267 км, 3 часа и 30 мин. София 322 км за 4 часа. Бургас /през Стара Загора/ 345 км, 4 часа. Русе /Дунав мост/ 405 км за 5 часа и 30 мин. Букурещ /Румъния/ 465 км, 6 часа и 30 мин. Отварянето на 5-ия ГКПП на границата между Гърция и България Комотини в крак с напредъка. Само след 6 часа водачите по магистралата Комотини - Нимфея - Маказа ще стигнат до сърцето на Балканите", се подчертава в публикацията, наред с полезната информация.

В нея е цитиран председателят на Търговско-промишлената камара в област Родопи Никос Ангелидес, който прогнозира промени в търговските и потребителските стереотипи. "Новата вертикална ос отваря огромен пазар с продукти и услуги, но и потоци от хора. Перспективата е да се променят търговските и потребителските навици. Целта трябва да бъде новият път от благословия да не се превърне в проклятие", казва представителят на бизнеса. Според него съществува основателен страх от навлизането на български търговци, тъй като "въпросът за незаконната търговия и контрабандата на България е ужасна рана". Поради този страх преди година Гърция е мобилизирала властите си и е прибегнала към радикални мерки след установени нарушители, пристигнали в Ксанти през ГКПП край Златоград.

"Светът вече гледа повече цената, отколкото качеството на продукта. Покупателната способност на гърците е съвсем различна и пътят се отваря в момент, когато светът се опитва да намери най-евтините стоки с най-ниско качество, поради това е опасно канализирането към Севера. Но ние не можем да спрем създаването на новите пътни връзки, отварянето на икономиките, свързването на обществата", коментира Ангелидес пред гръцкия "О хронос".

Бизнесът в южната ни съседка прогнозира интензивен трафик на хора и товари, но настоява да бъдат защитени правилата на здравословната търговия. Проучванията там предвиждат, че в рамките на една година през новия ГКПП Маказа-Нимфея ще преминат до 1,5 млн. души само от Родопския регион. Производственият директор във водеща фирма от хартиената промишленост Парис Гравуниотис акцентира на възможността за по-бърз транспорт на стоковите товари, както и на шанса за учредяване на общи българо-гръцки структури. "Със сигурност идват близки пазари и хора, това е положително, но е спорен отзвукът след отварянето на пътя. Но европейските политики повеляват изграждането на пътните оси, мрежите винаги допринасят за развитие. Без магистрали не може да има растеж, без тях имаме влошаване на физическото състояние на стоките и увеличаване на разходите за транспорт", твърди Гравуниотис.

Председателят на Асоциацията на търговците в Комотини Антъни Франциз смята, че още е рано да се прогнозира наплив на купувачи в гръцките магазини отвън. "Не може да се гадае положителен или отрицателен ще бъде ефектът от отварянето на пътя, собствениците на магазини в Комотини са в очакване. Не е ясно дали преминаващите през ГКПП ще спират в нашия град или само ще минават транзитно, както това става в Ксанти след граничния пункт край Златоград. Разбира се, затворени граници не може да съществуват, надяваме се да се вдигне потреблението", коментира лидерът на търговците.

Според него отварянето на новия път наистина ще осигури неограничен и лесен достъп за потребителите и компаниите до продукти, предмет на различни такси и ДДС. "Но това създава конкурентен недостатък за гръцки фирми и гръцки продукти, и значителна загуба на приходи от гръцката общественост. Въпреки, че пътят ще пропуска само малки превозни средства, това поставя в по-неблагоприятно положение останалите индустрии и занаяти. Така Комотини ще бъде транзитна територия, която от години засяга нашите региони", посочва Франциз.

Представители на едрия бизнес в Кавала смятат, че пристанището в Солун тепърва ще понася тежки загуби, тъй като товарите ще се насочат към това в Александруполис. Дългогодишният натиск на гръцките индустриалци върху правителствата е причината за забавянето на проекта и вечно отлаганото отваряне на тази нова пътна връзка, коментираха бизнесмени от Търговско-промишлената палата в Кавала, настояли за анонимност.

Въпреки предварителните страхове и съмнения, лентата на ГКПП Маказа-Нимфея ще бъде прерязана утре, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той препоръча на шофьорите да спазват всички правила за движение по пътищата, пътни знаци, ограничения на скоростта и задължително да ползват колани. До изграждането на новата пътна отсечка /втори етап от строителството на пътя/ от разклона при спирка Джебел до Подкова тази есен туристите на наша територия могат да преминават по пътя Кърджали-Джебел-Кирково-прохода Маказа.

Николов предупреди, че за превишаване на допустимата скорост с до 20 км/ч. налаганата глоба в Гърция е 40 евро, при превишение с над 20км/ч. е 100 евро, с над 30км/ч. - 350 евро. При неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, неспазване на знака "Стоп" или обратен завой на непозволено място – 700 евро, 2 000 евро е глобата за антирадарно устройство. Забранено е не само ползването, но и наличието на антирадарно устройство в автомобила. 80 евро е налаганата санкция за спиране на непозволено място, 150 евро – при спиране на местата за инвалиди, 100 евро при използване на мобилен телефон по време на шофиране. 150 евро е глобата, ако не ползвате колан в автомобила. За управление на МПС, на което е монтиран теглич, но не се използва по предназначение, глобата е в размер на 120 евро. Наложената глоба се намалява до 50 на сто при плащане в 10-дневен срок, подчерта Бисер Николов.

Той и областният управител на периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис ще прережат утре лентата, а пропускателният режим ще бъде въведен веднага след церемонията.

През ГКПП Маказа-Нимфея ще могат да преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места /без това на шофьора/, както и товарни МПС с тегло до 3,5 тона.