Хората консумират все повече преработени храни, които са с високо съдържание на мазнини. До това тревожно заключение стигнаха учени от кардиологичния фонд на Ирландия. Според тях нездравословният начин на хранене е основна причина за смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на мазнини водят до инфаркти и инсулти.
В Ирландия количеството на приемани мазнини от възрастните хора надвишава препоръчителните норми, отбелязва диетологът Янис Морисей. В същото време приемът на здравословни мазнини е значително ограничен.
Тези мазнини са два вида : мононенаситени , които подобряват показателите на холестерола в кръвта, което от своя страна намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Те се съдържат в ядки, зехтин, както и авокадо.
Другият вид са полиненаситените мазнини, които се съдържат най-вече в маслата и продуктите от растителен произход и намаляват риска от съдови заболявания.
Наситените мазнини са вредни за организма. Те повишават холестерола в кръвта и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези мазнини се съдържат в червеното месо, а трансмазнините - в преработените храни.