Два пъти повече са се увеличили за тази година неосигурените пациенти, които се лекуват в "Пирогов". Това каза доц. Олег Чолаков от "Пирогов".

За изминалите почивни дни през спешния кабинет са преминали 1200 болни, от тях 160 са хоспитализирани. Такива са били приблизително болните и през миналата година за същото време. В този период от тази година са приети 17 неосигурени, през миналата година за същия период са 3-ма. Не е случайно това увеличение, обясни доц. Чолаков и посочи, че и лечението на неосигурените през летните месеци се е увеличило 2 пъти повече в сравнение с миналата година за същото време. Двойно повече неосигурени показват и данните за периода от началото на годината до края на август.

Така тази година 55 000 пациенти са преминали през болницата за летните месеци, 176 са неосигурени от постъпилите 11 000. Миналата година за същото време преминалите отново са около 55 000 и 11 000 постъпили, но неосигурените били 86. За 8-те месеца на годината пък до края на август през миналата година са преминали 150 000 болни, тази са 165 000. Постъпилите са съответно 31 000 и 30 000 през тази година. Съществена е разликата обаче при броя на неосигурените – от 220 на 484 за тази година. Няма разлика в медицинския профил на болните, а в социалния профил.

Лечението на неосигурените се покрива от работещите в болницата. Средно между 1000 и 2000 лева за пациента струва един неосигурен. Доц. Чолакова посочи, че решенията са политически, но никой не ги взема от 23 години и подчерта, че трябва да се чуе гилдията. 23 години се говори, че спешната помощ в България ще се реформира, нито една власт обаче не се е допитала до хора, които разбират от спешна медицина, каза той. Лекарят попита: как може да правиш промяна на нещо, без да се допиташ до хората, които разбират от него. Той подчерта, че няма да има качествена промяна, докато не ни попитат какво и как трябва да се направи.

За изминалите два дни пациентите били с травми, домашно битово насилие, катастрофи. Хубавото време и летният сезон предразполага увеличаване броя на ужилените от насекомите. За два – три дни над 20 души са ужилените от насекоми, половината са приети в болница и хоспитализирани, т.е реакцията е била по-бурна към ужилването и затова са приети.