Борбата с излишните килограми отдавна е придобила характер на световен проблем. От затлъстяване страдата милиони хора по света. Този проблем обаче се оказа, че оказва негативно влияние и върху световната икономика. Доклад на ООН показа, че свръхтеглото понижава производителността на труда, а разходите за медицински услуги нарастват с 3,5 трилиона долара нагодина, което е 5% от световния Брутен вътрешен продукт, съобщи Bulgaria On Air.

31,8% от възрастонто население на Съединените щати страда от затлъстяване поради неправилен режим на хранене. Само през 95- година тази цифра е била два пъти по-малка. Доклад на ООН обаче показва, че голяма част от населението на света догонва това на Америка по количеството на употребяваните вредни храни. В Мексико броят на хората със свръхтегло даже надвишава това в Съединените щати – цели 32,8%.

Експертите обясняват това с факта, че след приемането на Северноамериканския договор за свободна търговия НАФТА Мексико се превърна в привлекателена пазар за американските евтини вериги за бързо хранене и компании за газирани напитки. Статистиката показва, че в латиноамериканската страна има най-голямото ниво на потребление на газирани напитки – до 200 литра на глава от населението годишно. Друга страна, в която затлъстяването се превръща в национален проблем, е Катар. Традиционно хората от Персийския залив имат активен начин на живот. В региона обаче офисът се превръща все повече в обичайно място за работа, камилите са заместени от автомобили, а традиционната кухня – с вериги за бързо хранене. В резултат от затлъстялост в Катар страдат 40% от учениците и 40% от възрастните.