Министър-председателят Пламен Орешарски ще бъде на работно посещение в Китайската народна република от днес до 12 септември 2013г., съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на визитата българският премиер ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Н.Пр. Ли Къцян. Орешарски ще участва и в най- мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия тази година в рамките на Световния икономически форум. На "Годишната среща на новите шампиони", известна още като "Летният Давос", българският премиер ще бъде един от шестимата министър-председатели, които ще участват във форума. Г-н Орешарски ще сподели своя опит и визия пред внушителната аудитория в рамките на дискусията "Ново начало за Европа" заедно с премиера на Белгия Елио Ди Рупо, премиера на Финландия Юрки Катайнен и премиера на Малта Джоузеф Мускат.

Форумът в гр. Далиен ще събере повече от 1 600 участници от над 90 страни и 95 националности, сред които – представители на водещи глобални компании, млади лидери, учени и изследователи, иноватори в технологичната сфера, предприемачи. Повече от 300 журналисти ще отразяват срещата на "новите шампиони". В работното посещение в Китай ще участват вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Участие са потвърдили министри и заместник-министри на земеделието, икономиката и селското стопанство от България, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Молдова, Черна гора и Македония, както и висши държавни представители на Китайската народна република.

В рамките на събитието е предвидена отделна среща на министър Греков със заместник-министъра на земеделието на Китайската народна република Ниу Дун. На нея двамата ще обсъдят двустранните отношения в земеделието и развитието на селското стопанство, стокообмена на земеделски стоки, както и сътрудничеството в научната сфера.

На форума държавите-участнички ще представят на експертно ниво вътрешните изисквания за земеделските кооперативи, конкурентните земеделски ресурси, търговията, инвестиционната среда и политиките за нея, митническата инспекция и карантина. Представителите на МЗХ ще направят презентация на тема "България – добър търговски партньор". Министър Греков ще присъства и на откриването на Световния икономически форум "Годишна среща на новите шампиони", като ще вземе участие в дискусията, "Ново начало за Европа", на която министър-председателят на България г-н Пламен Орешарски ще сподели своя опит и визия за бъдещето на България и Европа.