Пистолетът, камата, бинокълът и други култови вещи на големия български поет Пейо Яворов бяха показани на изложбата, озаглавена "Яворов – син на страстта".

С тази изложба бе открит обновеният музей в родния град на поета. Тя е посветена на 135 години от рождението на Яворов. Догодина се навършват 100 години от смъртта му. Представената експозиция на НЛМ съдържа богат масив от оригинални материали, съхранявани във фондовете на къщата-музей "П. К. Яворов" в София. Лични вещи, ръкописи, снимки, кореспонденция и първи издания с автографи по нетрадиционен начин ще ни срещат с интелектуалния и емоционален свят на поета. Сред уникалните вещи, освен пистолета (с който Яворов слага край на живота си на 16 октомври 1914 г.), място в експозицията намират и грузинската кама, подарена на Яворов от близкия му съратник Гоце Делчев, както и бинокълът на Яне Сандански, който Яворов използва по време на Балканската война на фронта. Бинокълът е част от неговото войводско снаряжение при освобождаването на град Банско през октомври 1912 г. С този бинокъл Яворов, заедно с воеводите Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров - баща на Н. Й. Вапцаров, влиза победоносно в град Кавала в края на 1912 г. Изложбата представя още ръкописи на Яворов, предсмъртните поправки в стиховете му, оригинални снимки на твореца и фаталната Лора Каравелова, която слага край на живота си точно преди 100 г. – през 1913 г.

Националният литературен музей представя в Чирпан и още една експозиция, която ни дава възможност да погледнем и към духовния свят на поета – изложбата "Посвещенията на Яворов". Шестнадесетте посвещения на поета са отправени към най-близките хора от неговото семейство, към духовните му съмишленици от кръга "Мисъл", към хората, с които го свързват "хайдушките му копнения", към жените, вдъхновили най-съкровените му лирически изповеди. Сред посвещенията са отправените към Нонка Чипева, Дора Габе, Мина Тодорова, Лора Каравелова, Боян Пенев, Пенчо Славейков, д-р Кр. Кръстев, Тодор Николов, Гоце Делчев, Тодор Александров. Оформлението на изложбата е дело на художничката Ивелина Велинова от Националния литературен музей. Двете изложби ще бъдат открити от директора на НЛМ Катя Зографова.

Музеят на Яворов в София, макар и в критично състояние на сградата, продължава да приема посетители. През месец януари т. г. след голяма кръгла маса, организирана от НЛМ, посветена на 50-годишнината от създаването на музея, бе предизвикана широка обществена дискусия на тема "Култът Яворов". Беше назначена междуведомствена комисия, която излезе със становище, според което се забранява преизграждане и което постановява спешна реставрация на сградата до края на годината. От НЛМ алармират, че до момента собствениците – една от масонските ложи в България, не е изпълнила предписанието на Столичната община, Министерството на културата и НИПК. "Надяваме се и настояваме това да стане скоро, защото срокът е до края на тази година", казва литературният критик Катя Зографова, директор на НЛМ.