Навършват 100 години от откриването на първия войнишки паметник в България се навършват днес, съобщиха от Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер".

Това е войнишкият паметник в квартал "Илиянци" в София, открит издигнат през 1913 година в памет на участвалите и загиналите български войници от тогавашното едноименно село през Сръбско-българската война от 1885 година и Балканските войни от 1912-1913 година със средства, събрани от местните хора. Негов автор е италианският скулптор и каменоделец Джулиано. На паметника са изписани имената на 69 жители от тогавашното село Илиянци, оставили своите кости по бойните полета и дали живота си за България в Сръбско-Българската война и Балканските войни.

Моментното състояние на паметника и пространството около него са в крайно лошо състояние. Според специалисти, правили оглед на мястото от построяването се през 1913 година по него не е била извършвана никаква поддръжка. Има наранявания по целия паметник, отчупени парчета и шупли и безобразно изрисуван. Буквите, с които са изписани имената (976 знака), са полуизтрити от времето и човешката намеса. Самият паметник е поддал в основата си и се е наклонил силно назад и настрани. Кръстът на върха на паметника също е изронен.

Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", подкрепено от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, както и от други патриотични организации, от две години са започнали инициатива по цялостната реставрация на този уникален паметник и се надяват до края на 2013 г. монументът да бъде реставриран.

Възстановяването на този символ на признателност и преклонение пред паметта и подвига на българския войник ще покаже, че у нас все още не са изчезнали някои ценности и морални норми, завещани ни от хората преди нас. Също така реализацията на проекта ще покаже на обществеността, че държавната и общинската власт оценява гражданските инициативи и ги подкрепя, когато те са от полза за града ни и за България.