Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров „Отчуждение”, продукция на БНТ, бе отличен с две престижни награди на 70-ото юбилейно издание на прочутия кинофестивал във Венеция. Филмът взе Специалната награда „Европа синемас лейбъл”, а Милко Лазаров бе отличен и с наградата за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион. След повече от 20 години, "Отчуждение" е първият български филм с премиера на най-стария световен кинофестивал. Той беше сред 12-те филма, избрани за специалната програма „Венециански дни” в Седмицата на кинорежисьорите, с които бе номиниран за наградата за дебютен филм „Лъв на бъдещето”.
В „Отчуждение” участват актьорите Христос Стергиоглу, Ованес Торосян, Китодар Тодоров, изпълнителент продуцент е Христо Живков, главен оператор - Калоян Божилов, монтажист - Веселка Кирякова.
"Така не съм се вълнувал много отдавна, не само защото това е личен успех, сподели Милко Лазаров пред камерата на БНТ минути след награждаването. – Вижда се, че българското кино е липсвало. Много силно усещам авторитета, който всички ние с този филм успяхме да създадем във Венеция. Думата, която най-много се употребява за него е, че е много красиво създаден и основната положителна критика е, че е много радикален. Тепърва ще го осмисляме и силно се надявам младите автори да започнат да опитват на такива места. Убедих се, че няма ниакви рестрикции, няма специална причина българските филми да не бъдат приети. Просто авторите трябва да бъдат по-радикални и да правят нещата така, както ги усещат."
Късно снощи журито обяви и филма, който спечели голямата награда за дебют, и това е „Къф” на режисьора Али Айдин, продукция на Турция и Германия.
„Отчуждение” закри и сезона на кампанията „Пътуващо лятно кино” на националната телевизия в Созопол на 6 септември.