Бившият вътрешен министър Румен Петков беше извикан на разговор в Столичната полиция по сигнал за купуване на гласове. Разследването е започнало след сигнал от региона на Плевен, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

От държавното обвинение уточниха, че става дума за проверка, а не за досъдебно производство и че Петков е давал обяснения само като свидетел, предаде БНР.

Бившият вътрешен министър се яви около 8 часа сутринта. Той успя да избегне намиращите се пред сградата журналисти. В областната дирекция на МВР в Плевен е бил получен сигнал за купуване на гласове за предстоящите евроизбори. По започналата проверка вчера са били разпитани двама мъже от криминалния контингент на района. По разпореждане на Софийската градска прокуратура преписката с материалите е изпратена в СДВР. В телефонен разговор Румен Петков поиска прокуратурата да изясни как засекретена преписка е стигнала до медиите и поиска да бъде разсекретена частта за него по информацията за купуване на гласове.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи във Варна, че вече има сигнали за купуване на гласове на предстоящия евровот. По тях работи група, включваща представители на прокуратурата, полицията и ДАНС. "Имаме създадена организация и мисля, че в голяма степен ще предотвратим тези негативни практики на изборите", допълни Йовчев.