Гроб с тленните останки на десетки хървати и мюсюлмани, убити в първите дни на войната в Босна /1992-1995 г./, беше открит в северозападната част на страната, съобщиха официални източници.

Смята се, че гробът е един от най-големите, откривани в последните десет години в област Приедор, на около 300 км северозападно от Сараево, съобщи канцеларията на босненския прокурор в комюнике. Точният брой и самоличността на жертвите ще бъдат установени при ексхумацията и съдебно-медицинските процедури, се казва още в комюникето.

Първите данни показват, че "десетки жертви" са били заровени в гроба, скрит под изкуствени насипи в селището Томашица. При първоначалните разкопки бил открит "дебел няколко метра слой от човешки останки", се казва в съобщението. Смята се, че жертвите са мюсюлмани и хървати от област Приедор, убити през лятото на 1992 г., когато силите на босненските сърби установиха контрол върху областта.

Паравоенни части на армията на босненските сърби прогониха несръбското население, унищожиха домовете му и разделиха семейства, като същевременно изпратиха хиляди хора в затворнически лагери, където мнозина били измъчвани, а по-късно – екзекутирани. Над 3300 души са в неизвестност в област Приедор. До момента са открити и идентифицирани тленните останки на над 2000 жертви, главно чрез ДНК анализ.