Все повече млади американци пушат електронни цигари, чиято консумация се е удвоила за една година. Това е източник на безпокойство за властите заради несигурността около този продукт, съобщи американското министерство на здравеопазването.

Използването на електронните цигари се е удвоило при колежаните и учениците в САЩ между 2011 и 2012 г., като 1,78 милиона младежи са пушили подобни цигари миналата година, показва изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията /CDC/.

Освен това около 160 000 младежи са пушили електронни цигари без никога преди това да са употребявали традиционните цигари, допълва центърът. Той отбелязва, че това е причина за "истинско безпокойство, защото глобалните последици от електронните цигари за общественото здраве остават несигурни".

При учениците употребата на електронни цигари поне веднъж е нараснала от 4,7% през 2011 г. на 10% през 2012 г., а редовната употреба на тези цигари се е увеличила от 1,6% на 2,8%. Близо 7,2% от младежите никога не са пушили обикновени цигари. При колежаните употребата на продукта е нараснала от 1,4% на 2,7% в същия период.

"Повишаването на употребата на електронните цигари е обезпокоително", съобщи Том Фриден, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в комюнике. Той допълни, че никотинът в електронните цигари "е дрога, която води до силна зависимост и много младежи, които започват с нея, могат да бъдат осъдени на зависимост за цял живот".

Тъй като 90% от новите пушачи са младежи, "трябва спешно да създадем стратегии за предотвратяване на рекламите, продажбата и използването на електронни цигари от младите хора", заяви Тим МакАфий, директор на отдел "Цигари" в CDC.

Американските власти трябва да обявят през октомври проектите си за регламентация на електронните цигари, тъй като в момента законите в отделните щати са различни. Много от тях са забранили продажбата им на непълнолетни. В Европа редица страни като Франция и Италия направиха същото.