Златен пегас на 2400 години е сред най-ценните артефакти, свързвани с историята на древния Абритус. Ювелирната фигурка с глава на конче тежи 475,5 грама и е без аналог в световната археологическа съкровищница. Безценният артефакт има уникална съдба, която може да засенчи холивудските саги за Индиана Джоунс.
През 1973 година земеделец от разградското село Вазово видял златно връхче да стърчи от земята в нива, където пасял кравите си. Той изровил статуетката и учуден от необичайната си находка, я показал на приятелите си трактористи. Един от тях сръчно разрязал фигурката и я предложил за пепелник на компанията. Другата половина с конската главичка отпред дали на децата от махалата да си играят. Така за съкровището узнали местните учители и те алармирали властта, пише "Стандарт".

Отрязаната половинка, осквернена от трактористите обаче, изчезва. Мъжът, който я е държал последно, заминава за Турция. Така на историците са налага да гадаят дали от земята е бил изровен ритон или друг вид ритуална скулптура. Описанията на откривателя обаче дават основания да се счита, че става дума за т.нар. торевтика, изработвана в ателиетата на древните траки.
Още близо 4 кг монети от чисто злато са изкопани от руините на древната крепост. В експонатите на разградския музей днес се пазят 835 златни екземпляра, сечени в дворовете на поне 10 римски цезари.

Единственият владетел на Рим, намерил смъртта си извън пределите на Вечния град, лежи под руините на древния град Абритус край Разград. Император Деций Траян е загинал в битка по нашите земи през 251 г от н.е., докато отбранявал империята си от нашествието на готите.

Траян Деций сложил императорския венец на главата си през 249 година, след като начело на Дунавската армия потушава бунта на легионите в Мизия срещу предшественика си Марк Юлий Филип. Така блатата около Разград са станали гробница за 30 000 легионери.