Стар канал над село Ружинци във Видинска област наводнява част от дворовете при всеки по-проливен дъжд. За това сигнализира bTV Борис Борисов. Същевременно Централният оперативен щаб към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обяви, че засега не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения.
Той е изпратил и снимки от 17 май, на които се вижда, че улици и имоти са се превърнали в реки и блата. Преди 3 седмици селото отново беше наводнено.

Борисов посочва, че стопаните на засегнатите дворове се опитват със собствени сили да изграждат прегради, но повечето от тях са възрастни хора и освен това не разполагат с техника.

„Никой от кметската управа не обръща внимание и не изпраща техника, която да издигне дига на пътя на водата и да я отклони към канализацията”, пише той.

Според Централния оперативен щаб към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видин, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение.

Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета. Според Централния оперативен щаб към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения. Щабът ще предложи на българското правителство да бъде предоставена помощ от одеала и палатки на Босна и Херцеговина.

Продължава мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия. Екипите действат в района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват ел. станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района. В момента се извършва укрепване на дигите по поречието на река Морава, като българската група има готовност да осигури евакуация на населението, при необходимост. Всички български пожарникари и спасители са в добро здравословно състояние.