Свищов и античният град Нове отново са във владение на римския император Траян, неговите легионери и сенат. Кметът на крайдунавския град Станислав Благов предаде символите на властта на Императора на специална церемония по откриването на осмото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунав”, който се провежда край Свищов, информира „Булфото“. Кметът Благоев и полският посланик Лешек Хенсел откриха реставрирания античен град, който в продължение на две години е социализиран с близо 6 милиона лева по проект „Нове – сърцето на легиона”, финансиран от ОП „Регионално развитие“.
За участие в историческите възстановки и атракции пристигнаха над 200 рееанактори от четири държави. Gruppo Storico Romano от Италия, заедно с партньорите им от Първи италийски легион от Свищов, румънските „Нимфи Дачие“, дружина от Полша и българските групи „Багатур“ и „Пагане” отново пресъздадоха атмосферата на Древен Рим с демонстрации на военни маршове, битки, танци и пресъздаване на сцени от цивилния живот в Античността.

Улица на римските занаяти привлича посетителите с различни атракции като странноприемници и пазари за роби. Гостите можеха да опитат вино и ястия, приготвени по древни римски рецепти.