В момента се подхожда по съвсем различен начин при изчисляването на сметката.

В новия начин за изчисляване на сметките клиентът ще има право два пъти в годината да получи пълна разбивка на своята енергия и ще види например, че 20% от електроенергията, която потребява, е от АЕЦ "Козлодуй" и каква e цена й, 30% от ТЕЦ "Марица Изток 2" и съответната цена, 5% от фотоволтаични централи и т.н. Това каза по бТВ народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Помолен да коментира оплакванията на потребители, че сметките им не само не са по-ниски, а напротив – по-високи, депутатът подчерта, че първо сравнението трябва да бъде при еднакво потребление. Освен това той допълни, че самият месец август не е най-коректният за сравнение, защото повечето ЕРП-та имат периоди на отчитане, които застъпват двата месеца, например от 10-ти юли до 10-ти август, т.е. сметката е за 20 дни от юли и 10 от август. "Ако се установи систематично нарушаване на новите цени на тока, виновните ще бъдат наказани", категоричен бе Куюмджиев.

Той добави, че вероятно електроразпределителните дружества ще бъдат извикани в НС, за да се установи има ли такава системна грешка. По коментара на дружествата, че с предвижданите промени в закона, които целят да дадат повече права на потребителите, те ще бъдат принудени да увеличат разходите си, от което следва увеличение цената на тока, депутатът заяви, че идеята е да се въведе нормалност.

"Години наред тези монополи се държат с нас като граждани "трето качество" – спират тока, когато си пожелаят, вземат такса за повторното му включване и др. В момента тези дружества казват с коментара си, че тези пари, които трябва да ги инвестират заради предвижданите промени, трябва те да ги получат веднага чрез цената на тока. Защо? Ако са добри стопани, ще си направят един средно срочен план за инвестиции от 10-15 години. Защо трябва тези пари да бъдат върнати веднага, в рамките на една година?", попита Куюмджиев.

Той заяви, че щом някои електроразпределителните дружества искат да работят тук дълго време – нека инвестират в мрежата си, тя е тяхна. "Когато я направиш по-добра, ще имаш по-добро качество, повече клиенти, повече приходи", заключи народният представител от КБ.