Десетина украински военнослужещи са искали да преминат на страната на опълченците в Славянск, но са ги разстреляли техните началници от Националната гвардия. Това обяви по телефона за РИА Новости Стела Хорошева, прессекретар на народния кмет на Славянск Вячеслав Пономарев.
"10 души искаха да преминат на наша страна, но украинската гвардия, началниците им ги разстреляха", казва Хорошоева.

Тя твърди още, че не разполага с данни за убити или ранени от страна на опълченците. По нейни думи в момента в града не се водят бойни действия, но в района на гарата е забелязан безпилотен самолет.

Преди дни подобна конфликтна ситуация със стрелба по дезертьори възникна и по време на сражението край Староварваровка, недалеч от Краматорск. Тогава силоваци от Десен сектор раниха двама войника, които се опитвали да преминат на страната на опълченците.

Вчера привечер, след като някоколко десетки украински професионални войници са дезертирали и са положили клатва за вярност към Донецката народна република, тяхното подразделение е било предислоцирано заедно с оръжето и военната техника на територията на поделение 3037, съобщава lifenews.ru.

Това е станало след като сградата на Източното оперативно-териториално управление на Националната гвардия е била обкръжена от 130 въоръжени лица, които са посочили, че са от спецбатальона "Восток". Именно те са отдали заповед подразделението, от което са избягали войниците, да бъде прехвърлено в друга воинска част, вероятно за да няма повече дезертьори.

Както съобщават представители на самата Национална гвардия принудителното предислоциране било предизвикано от "предателските действия на група професионални войници, които са положили клетва зя вярност към ДНР". Прокуратурата на Украйна е образувала наказателно дело за масовото дезертьорство.