Тяхната кожа е безупречна, гримът им – идеален, а косата им – блестяща, но британското издание на списание "Вог" има послание към тийнейджърките, които се надяват да се превърнат в модели, това не е истина.

Списанието създаде късометражен филм, в който разкрива работата по създаването на фотосесия – от гримьорите и стилистите до дигиталното подобрение и осветяване. Той ще се раздава безплатно на 13-годишните ученици в британските училища тази седмица, а целта е младите хора, които се тревожат за външния си вид, да разберат, че никой не изглажда толкова добре в реалния живот.

"Реших, че може да е полезно да покажем какво се случва при фотосесиите за "Вог", за да илюстрираме уменията и изобретателността, които правят крайния продукт", заяви Александра Шулман, главен редактор на британското издание на модната библия.

"Мисията на фотосесиите на "Вог" е да вдъхновяват и да забавляват, като същевременно показват дрехите, създадени от много изключително талантливи дизайнери. Те са създадени с това намерение, а не представляват реалността. Проблемът, ако изобщо има проблем, възниква когато хора преценяват себе си и външния си вид спрямо моделите, които виждат на страниците на списание и смятат, че нещо не е наред", допълни Шулман.

Филмът, в който в ролята на разказвач се превъплъщава моделът Джейд Парфит, беше раздаден преди началото на Седмицата на модата в Ню Йорк. Тя ще постави началото на месец, наситен с ревюта на най-големите модни марки.