Полицаи проверяват дали джипът на бизнесмена Борислав Николов е бил засечен от друга кола. Преди 3 дни собственикът на месопреработвателната компания "Бони холдинг" изхвърча с мерцедеса си от магистрала "Тракия" и загина.

Напълно смачканият джип на бизнесмена е иззет за допълнителен оглед от експерти, които трябва да установят механизма на удара, довел до смъртта.
Тялото на Борислав Николов бе извадено изпод смачканите ламарини на автомобила му в сряда към 17, 40 ч на магистрала "Тракия" близо до Ихтиман в посока Пловдив. Тогава луксозният джип "Мерцедес GL 63" се заби в мантинелата, от удара изхвърча от пътя и прелетя над 100 м в скат.

Първоначалната версия е, че причината за катастрофата е висока скорост.
Засега при
огледите не са
открити следи
от удар

с друг автомобил. Установено е, че настилката е била мокра. Засега очевидци на катастрофата не са открити. Николов е пътувал сам, съдебномедицинска експертиза ще покаже дали е издъхнал веднага.

За обърналия се мерцедес е съобщил шофьор от преминаваща кола, който позвънил на тел. 112. Той е открит и е извикан на разпит, съобщиха от прокуратурата. Назначена е автотехническа експертиза, но резултатите от нея ще са готови най-рано след 10 дни. Причината е, че тя се прави, след като бъдат събрани всички останали факти.

Предполага се, че джипът на шефа на "Бони" се е движил с над 120 км/ч. Разследващите обаче са затруднени да определят точната скорост, тъй като при мокра настилка, особено на магистрала, трудно се установява дали е имало спирачен път.

Според запознати обаче със сигурност скоростта, с която се е движел джипът, не е позволила на шофьора да овладее колата.
На мокрия път тя
поднесла, ударила
се в дясната
мантинела,

минала през нея, преобърнала се по стръмен скат на 26-ия километър в посока Пловдив и спряла в нива на около 100 м от магистралата.

При автотехническата експертиза ще се изяснява и дали не е възникнал някакъв механичен проблем, както и от какво може да е предизвикан.
Според шофьори, пътували по магистралата, изсипалият се проливен дъжд е създавал допълнителни тежки условия на пътя. След получаване на сигнала за катастрофата на мястото веднага е изпратен медицински екип, но 50-годишният бизнесмен бил открит мъртъв.

Според криминалисти въпреки проливния дъжд малко вероятно е гумите на джипа да са попаднали
на участък с
аквапланинг,

защото участъкът е с наклон и трудно би могло да се задържи вода. Все пак ще се направи допълнителен оглед, за да се прецени дали е могло да се получи водна възглавница, която да е увлякла мощната и стабилна машина. По случая е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжната прокуратура в София.

Вероятно на по-късен етап като свидетели ще бъдат разпитани и близки на Николов, за да се провери дали той се е притеснявал от нещо и дали е имал проблеми с колата. Решаващи обаче ще са заключенията на експертите, обясни магистрат.

Брат му: Мокър път и висока скорост - това е. Другото са глупости

Хиляди се стекоха да се простят с бизнесмена Борислав Николов в ловешкия катедрален храм “Св. Троица” вчера. От обяд улица “Черковна” бе затворена за превозни средства. Моторизирани полицаи стояха в двата  края, за да осигурят свободно преминаване на желаещите да се поклонят пред затворения ковчег на 50-годишния собственик на “Бони холдинг”, загинал в катастрофа.
Близките му приемаха съболезнованията на хора от града и цялата страна, дошли за погребението на своя приятел и колега. Кметът Минчо Казанджиев, представители на областното ръководство и бизнеса в Ловеч изразиха съпричастие към огромната мъка на родителите на Николов, съпругата, двете му деца и брат му. И бившият земеделски министър Мехмед Дикме бе сред множеството покрусени.
“Благодарен съм, че ми бе брат”, каза д-р Николай Николов пред репортер на “24 часа”. Известният и обичан ревматолог сдържаше сълзите си, докато обясняваше какъв човек е бил с 3 години по-малкият от него Борислав.
“Живееше забързано,
все нещо имаше да прави.
Така е било и в сряда,

карал е бързо”, каза още лекарят.
Последните три дни трагичният инцидент е най-обсъжданата тема в Ловеч. Плъзнаха различни предположения и версии. Най-усилено се говори, че конкуренти са причинили катастрофата. Злокобният слух бе категорично отхвърлен от д-р Николов. Братът на загиналия смята, че всичко е нелепа случайност. “Мокър път и висока скорост - ето това е. Другото са глупости”, каза той.
Д-р Николов
не знае къде е отивал
в последното си
пътуване бизнесменът,

но твърди, че брат му бил човек на живота. Не се щадял и буквално горял в работата си: “Мисля, че той си отиде само тялом, но духом е тук. Един човек е жив, докато го помнят, а за него ще си спомнят дълго. Много неща направи и остави светла диря - това е истината.”
Хората търпеливо изчакаха три часа пред църквата, докато траеше поклонението и опелото, водено лично от митрополит Гавриил. Работници от фирмата в Ловеч си говореха, че който и да наследи управлението на бизнес империята, не би могъл да се справя като покойния им шеф. Винаги знаел точно какво трябва да се направи, за да върви работата и да са на печалба. Преди да тръгне след катафалката, д-р Николов сподели, че в понеделник ще открие изложба със свои графики и картини в столична галерия. Тогава ще направи и писателския си дебют, представяйки книгата си “Бъди щастлива”.
“Знам колко абсурдно ще се стори това на някои. Родителите ни обаче настояха да го направя за брат ми - в негова памет да се случи нещо хубаво. Той също би го искал”, избърса мъжка сълза докторът.
Близо 10 минути движението по централния ловешки булевард “България” бе спряно, докато километрична процесия от коли с регистрации от цялата страна се изтегли към гробището.

Победи ментетата на “Карловска луканка”

Борислав Николов беше сред 100-те най-богати българи и един от най-големите производители на месни продукти у нас. Слага началото на “Бони оборот” преди повече от 20 години. През 1991 г. регистрира фирмата като едноличен търговец и наема малка транжорна в Ловеч. 5 г. по-късно купува държавните месокомбинати във Велинград и Правец.


Компанията прераства в холдингово дружество и през 1997 г. приватизира месокомбинатите в Ловеч и Карлово. В началото на XXI век към “Бони холдинг” вече са и предприятията в Хасково и Русе.


За да избегне недостига на суровини тогава, решава да развива и собствено свиневъдство. Купува хибридния център в Шумен, както и четири свинеферми в Североизточна и Югоизточна България. През 2000 г. сключва договор със световния лидер в областта на хибридното свиневъдство - датската компания “Данбред”. Всичките животни във фермите на “Бони” са с тяхна генетика. Използват се три чистопородни линии - “Датски ландрас”, “Датски йоркшир” и “Датски дюрок”.
През 2007 г. завършва мащабен проект по изграждане на производствения комплекс на “Бони холдинг” в Ловеч, който стана един от най-модерните месопреработвателни заводи в Европа. През 2008 г. приходите на компанията му за първи път надхвърлят 100 млн. лв.


Борислав Николов водеше война с десетките ментета на прочутата “Карловска луканка”, които бяха напълнили България в началото на новото хилядолетие. Успя да остане единственият производител на луканката.


През 2009 г. реконструира и модернизира предприятието, в което се прави - “Месокомбинат Карлово”. Започват да работят нов сушилен корпус и допълнителни мощности за зреене, което увеличава капацитета за производство на луканката. Инвестициите в месокомбинатите в Ловеч и Карлово са за над 20 млн. евро.
Така днес холдингът на Борислав Николов има напълно затворен цикъл на производство от фуражите през свиневъдството, кланиците, транжирането и месопреработката. Датската фирма BHG има 5% дял от икономическата група, която има активи за около 72 млн. лв.


През 2012 г. продажбите на “Бони” минаха 150 млн. лв. Печалбата пък е за около 5,2 млн. лв. За всички дружества в холдинга работят близо 1200 души.
Компанията е лидер на пазара на сурово сушени продукти в България, както и в производството на сурови и млени меса и продукти от тях.


Голяма част се продават под марки на търговските вериги, които “Бони” снабдява със сурово месо.


Борислав Николов беше и първият бизнесмен у нас, който започна да вкарва преди десетина години прясно охладено, а не замразено телешко от Аржентина. Продаваше се в голяма търговска верига.