Руски бойни кораби преминаха Босфора на път за Източното Средиземноморие, близо до сирийския бряг на фона на безпокойството в региона от евентуални удари, ръководени от САЩ, в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск.

Разузнавателният кораб SSV-201 "Приазовие", придружен от два десантни кораба "Минск" и "Новочеркаск" преминаха през Босфора, който разделя Азия от Европа, съобщава фотограф на Франс прес. В неделя "Приазовие" започна пътуването си от пристанището в Севастопол, Украйна, "към посочения регион за военна служба в Източното Средиземноморие", съобщи официален военен представител, цитиран от агенция Интерфакс.

Русия, която е ключов съюзник на Дамаск, поддържа постоянно присъствие от около четири бойни кораба в Източното Средиземноморие заради сирийската криза, като ги сменя на ротационен принцип на няколко месеца. Тя има и военноморска база в сирийския пристанищен град Тартус. Москва се противопоставя категорично на плановете на САЩ за военни действия срещу режима на сирийския президент Башар ал-Асад в отговор на химическата атака край Дамаск миналия месец. Вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че одобрение от Конгреса на военен удар срещу Сирия без консенсус в ООН би представлявало "агресия".