Американският президент Барак Обама пристигна в Санкт Петербург за срещата на върха на Г-20. Официални източници съобщиха, че той ще защити военни действия срещу сирийския режим заради предполагаема атака с химическо оръжие.

Обама слезе със сериозно изражение по стълбите на президентския самолет Еър Форс 1, който се приземи на летище Пулково в Санкт Петербург преди откриването от руския президент Владимир Путин на срещата на върха по-късно днес.

Съветник на Обама заяви, че все още няма планове за двустранна среща между двамата лидери, които са на различни позиции за Сирия, но допълни, че те ще имат възможност "за взаимодействие" преди и след срещата на държавните глави на най-големите развити и бурно развиващи се икономики в света.

Заместник-съветникът на американския президент по националната сигурност Бен Роудс заяви, че американските официални представители "ще продължат да обсъждат с руската страна доказателствата" за химическата атака, извършена от режима на Асад. Но САЩ не искали да обсъждат дали действително е била извършена атака, каза още съветникът. Роудс допълни, че Обама е приел, че не всички държави-членки на Г-20 ще се съгласят "с бъдещите действия спрямо Сирия, особено предвид руската позиция".

Той обаче "ще обясни сегашното ни мислене" на съюзниците и партньорите и ще обсъди каква "политическа и дипломатическо подкрепа могат да дадат за усилията ни да накараме сирийския режим да поеме отговорността си", заяви Роудс. САЩ има подкрепата на Франция за военни действия в Сирия, но редица други страни от Г-20, сред които Китай и Германия, категорично изразиха противопоставянето си.