Днес и утре в кипърската столица Никозия се носи аромат и вкус на… кафе. Провеждащият се първи Фестивал на кафето се очаква да привлече много жители и гости на града.

Първият празник на любимата на мнозина напитка стана факт благодарение на община Никозия, различни агенции и Туристическия борд на столицата. Фестивалът е част от инициативите за насърчаване на местния бизнес и развитието на туризма в Кипър.

Жителите и гостите на Никозия ще могат да се потопят в различни вкусове и аромати, като “пропътуват” целия свят и изпият чаша ухаещо кафе от всички негови краища, обещават организаторите. Във фестивала се представят различни търговски вериги, производители, магазинчета. Предлагат се и близки до кафето напитки – многобройни видове чай, вода, натурални сокове.

Фестивалът на кафето включва и богата музикална програма, с участието на кипърски диджеи, музиканти и групи. За най-малките е подготвена детска площадка с много забавления.

Още един интересен празник кани днес и в неделя в Кипър. През двата дни продължава започналият преди седмица Фестивал на розата на острова.

В Кипър е много разпространено честването с фестивали на различни напитки, плодове, цветя, традиционни продукти и изделия, занаяти. Празненствата се провеждат почти без прекъсване през всички сезони на годината. Те са и една от формите за развитие на алтернативния и екотуризъм в страната, чрез представяне на гостите на нейните традиции, култура и история.