Теодор Кисимов е прекарал 12 денонощия подред в пещерата Крубер-Вороня в Абхазия, за да достигне до рекордната дълбочина, достигана от българин - 2145 метра.

Спелеологът достига за втори път до рекордната дълбочина в най-дълбоката пещера на Земята. Заедно със своите колеги Пламен Спилков и Константин Стоилов, той взе участие в международната експедиция "Крубер-Вороня", която се проведе от 27 юли до 27 август тази година.

"Моят клуб "Приста Русе" е основният организатор на нашето участие в експедицията, получихме подкрепа от федерацията, както и от много фирми, които ни помогнаха с екипировка. Такава експедиция прилича много на тези, които са във високите планини като Хималаите - с подземни лагери и пренасяне на огромно количество багаж", сподели Кисимов на пресконференция в Пресклуб България днес.

"Една от целите ни беше да уловим един вид риба в последния сифон (б.р. галерия напълно запълнена с вода). Огромен труд на всички хора в експедицията беше да се пренесе тази тежка водолазна екипировка, както и да се изнесе после. В подобна мащабна експедиция е много важно да има добър екип и за нас да сме част от този екип е огромен натрупан опит", допълни спелеологът.

"Прекарах 12 денонощия вътре в пещерата, като температурата горе е около 2 градуса, а надолу стига до 4-5 градуса. Имаше и други влизания, които не ги смятам. В тази експедиция влязохме не само в Крубер-Вороня, но и в още една пещера. Аз съм бил и 26 дена под земя, така че този опит ми помогна", разказа Кисимов.