Започна раздаването на ваучери за намален акциз върху газьола на земеделските производители, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков след изнесеното заседание на Министерски съвет във Варна.

Той информира, че ваучерите ще се предоставят в общинските служби по земеделие до 20 юни т.г., съобщиха от пресценътра на министерството.

В предстоящата кампания ще бъдат предоставени 57 000 ваучера на над 18 хил. земеделски производители от всички сектори на селското стопанство.

Помощта е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. По този начин земеделските производители ще получат 50% намален акциз.

Най-много ваучери ще бъдат раздадени в областите Добрич, Плевен, Ямбол, Пловдив и Стара Загора. Безспорен първенец е област Добрич, на която се падат около 10 % от цялата помощ, каза още министърът.

Той уточни, че в област Варна са кандидатствали 774 земеделски производители, които ще получат през първия етап на помощта 2426 ваучера на обща стойност над 3,3 млн. лв.

Греков каза още, че до вчера са изплатени на 10 000 животновъда от общо 13 000 средствата по de minimis.