30 см делят Видин от критичното ниво на Дунав, съобщиха от общината.

В събота към обяд нивото на реката достигна 818 см – най-високата през тази година. Кметът Герго Гергов издаде заповед за наблюдение на всички защитни стени, канали, съоръжения за изпускане на вода. При 850 см започва изграждане на временна дига при Телеграф капия, откъдето водата може да проникне в града. Служители на общината са започнали пълнене на 10 000 броя чували с пясък, с които да бъде преграждан пътят на водата. Кметовете на селата около Дунав – Антимово, Кутово, Сланотрън са инструктирани да създават групи за денонощно наблюдение и участие в евентуални спасителни операции.

Областнияту правител Кръстьо Спасов свика извънредно кризисният щаб за действие при критични ситуации. В момента е влязъл в сила първият етап от плана при кризи, съгласно който денонощно се обхождат дигите. Спасители от „Гражданска защита" пълнят чували с пясък, с които да бъдат изграждани временни диги. Създадени са и групи за денонощен обход на дигите.

При ниво от 840 см областното пътно управление затваря пътя Видин – София през село Арчар. Движението се пренасочва по Е-79 през Димово.

Дунав е повишил нивото си в сръбския участък с 1 – 1,5 метра. Очаква се тази висока вълна да премине и в българския участък. Засега няма пострадали хора и отнесени съоръжения.