Около 1500 души взеха участие в демонстрация в индонезийския град Медан, провинция Северна Суматра, срещу провеждането в страната на конкурса за красота "Мис Свят 2013".

Протестиращите преминаха по улиците на града с плакати, искащи отмяна на конкурса, "оскърбяващ религиозните чувства и културните ценности на индонезийските мюсюлмани". "Конкурсът "Мис Свят" сам по себе си е аморален. Той е носител на идеологията, че жената е вещ, а нейната красота - търговска стока", заяви един от протестиращите.

По-рано сходни улични демонстрации се състояха и в индонезийската столица Джакарта. Протестите не отслабнаха даже след като организаторите увериха жителите на страната, че са изключили от програмата дефилето по бикини, което противоречи на културните традиции на най-гъстонаселената мюсюлманска държава в света.

Конкурсът "Мис Свят" за пръв път се провежда в Югоизточна Азия. Финалът ще се състои на 28 септември в Джакарта. На него ще бъдат представени 130 страни, българската участничка е Нанси Карабойчева.