От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, научи „Преса" от социални експерти. Вчера Националният статистически институт оповести, че продължителността на живота в България е нараснала с половин година за периода 2011-2013 г. Тя вече е средно 74,5 години.
През 2014 г. увеличаването на възрастта за пенсиониране беше замразено за една година с идеята през това време да се изработи автоматичен механизъм за повишаването й именно според покачването на продължителността на живота. Цялостната визия трябва да е готова до септември, включително стъпките на покачването - наведнъж или поетапно. Ако обаче не се постигне консенсус, от 1 януари 2015 г. ще се пристъпи отново към заложената в сега действащия Кодекс за социално осигуряване стъпка, а именно - вдигане на годините с 4 месеца.
В момента жените излизат в заслужен отдих на 60 години и 8 месеца с 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца и стаж от 37 години и 8 месеца.
Неофициално властта наложи „забрана" на обсъжданията по готвените промени до евро-изборите на 25 май. След тази дата обаче се очаква свикването на Консултативния съвет по пенсионната реформа. Освен яснота на каква възраст ще се пенсионират българите от 1 януари 2015 г. отговор чакат и други горещи въпроси - ранното пенсиониране, изравняването на възрастта за мъжете и жените и др.