Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се запозна на място с първите действия на тактическия оперативен щаб в Елхово, който ще отговаря за наблюдението на държавната граница и ефективното използване на възможностите на различните държавни структури, съобщиха от МВР.

Министърът бе категоричен, че първите цели, делегирани на щаба, ще бъдат изпълнени, защото е създадена добра организация на място. Той обясни, че сред задачите, заложени на служителите на оперативния щаб в Елхово, са да се осигури засилено наблюдение на държавната граница и да се намалят рисковете при първоначалното регистриране на бежанците. До 10 дни ще трябва да бъдат изготвени планове, които да визират организацията при по-засилен миграционен натиск.

На този етап няма съществена промяна на броя на нелегалните имигранти. През изминалото денонощие в района на българо-турската граница са установени 43-ма чужденци, от които 18 са граждани на Сирия. В рамките на посещението министър Йовчев ще направи оглед и на помещенията на териториите на Ямболска и Хасковска област, които евентуално могат да бъдат предоставени за настаняване на нелегални имигранти.